EMEKLİLİK HUKUKU ve EMEKLİLER TORBAYA SIĞMAZ!
Emeklilik haklarına el koyma sürecinin bugün getirildiği nokta; “En düşük emekli aylığını 5500 liradan 7500 liraya çıkardım” denilerek, emekli olmak için çalışılan süre ve ödenen primlerin yok sayılması, inkâr edilmesidir. Sosyal Güvenlik Reformu Kanunu ile haklarımızın gasp edilmesinin bir devamıdır. Sosyal Güvenlik Reformu ise, sosyal güvenlik alanının ticarileştirilmesinin, özelleştirilmesinin, emeklilerin kazanılmış ekonomik, sağlık, sosyal, kültürel haklarına el konmasının, toplumun tüm kesimlerinin yoksulluğa terk edilmesinin öbür adıdır. Bu nedenle, “Emekli aylıklarımızda kaç lira artış oldu”, “sana ne verdi”, “bana ne verdi” diye birbirimizle tartışma ve birbirimizi suçlama yerine bu hakikati görerek düşünmemiz, konuşmamız, davranmamız gerekiyor.
Aksi halde yıllarca çalışarak ortaya koyduğumuz emeğimiz ve yatırdığımız primler inkârla yok sayılacak, unutturulacak. Seçimden seçime önümüze koyup seçtirdiklerinin iki dudağı arasında belirlenen emekli aylığı ile yaşamaya çalışacağız, muhtaç olarak sürüneceğiz. Ama biz emekliler, seçimden seçime varlığı görülecek, sadece oy verecek nesneler değiliz. Emekliler toplumun önemli bir kesimi, işçi sınıfının parçası, yaşamı var etmiş, var etmeye devam edenlerdir.
Birbirimizle değil haklarımızı yok sayan, emekli primlerimizi borsaya yatırıp uluslararası şirketler ve yerli taşeronlarının kullanımına sunanlara ve sözde haklarımızı koruduğunu söyleyerek buna taraf olup göz yumanlara yönümüzü dönelim. Bunların hesabını sormak için gücümüzü toplayalım.
Emeklilik haklarımızdan ve emeklilik hukukundan vazgeçmeyelim! Sorunlarımıza çözüm bulmak için uğraşalım.
Sosyal Güvenlik Reformu yapılmasaydı bugün en düşük emekli aylığı 12 bin lira olacaktı, bunu unutmayalım!
Birlikte hakikatler üzerinden yürüyerek, bizim üzerimizden sermaye biriktirenler ve onlara aracılık yapanların oyunlarını bozalım!
*En düşük emekli aylığı 12 bin lira olmalı!
*Bayram ikramiyeleri emekli aylığı tutarında olmalı!
*Ekim ve Mart aylarında olmak üzere yılda iki kere ve bir aylık tutarında ikramiye verilmeli. *Emekli aylıkları güncellenmeli alım gücü yükseltilmeli!
*Aylık Bağlama Oranını, 2008 Yılında Yasalaşan ”Sosyal Güvenlik Reformunun” Öncesine Dönülerek Hesaplanması.
Ekonomik taleplerimizle birlikte sağlık, sosyal, kültürel haklarımızın ve bizim emeğimizle yapılan bütün tesislerimizin iadesi için mücadele edelim!