“Ekonomi tepetaklak!” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

“Ekonomi tepetaklak!”

Bu haber 15 Kasım 2021 - 15:20 'de eklendi ve 132 views kez görüntülendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili  Dr. Müzeyyen Şevkin, yönetilemeyen Türkiye’de ekonominin çarklarının artık dönmediğini vurguladı. Ekonomik krizle birlikte döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle vatandaşların borcunun Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını kaydeden Dr. Şevkin, bankaların bankalara verdiği krediler hariç, 1-8 Kasım günleri arasında verdiği döviz kredilerinin TL karşılığında kurda yaşanan artışın etkisiyle 23.9 milyar lira artarak 4 trilyon 202 milyar liraya yükseldiğini kaydetti.
Türk Lirası cinsinden kredilerin aynı hafta 1.4 milyar lira arttığını, döviz cinsinden kredilerde de TL karşılığında 22.5 milyar lira artış olduğunu belirten Dr. Şevkin, Ocak ayından bu yana Türk Lirası kredilerde yüzde 12,1 oranında artış olduğunu, döviz kurundaki artış nedeniyle bu yöndeki kredilerde yüzde 2,3 oranında azalma yaşandığını belirtti.
Bankaların zamanında tahsil edemediği kredilerin bu sürede 915 milyon lira daha artarak 153,5 milyar liraya çıktığını söyleyen Dr. Şevkin, vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcunun 3,3 milyar lira daha artarak 971,1 milyar liraya yükseldiğini, bu borcun 22,1 milyar lirasının vadesinde ödenmediği için takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluştuğunu belirtti.

VATANDAŞIN BORCU ARTTIKÇA ARTIYOR!

Son bir haftada tüketici kredilerinde 2,7 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 588 milyon liralık artış olduğunu anımsatan Dr. Şevkin, “Yıl başından bu yana ise 74,9 milyar lirası tüketici kredilerinden, 43,9 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 118,8 milyar lira oranında artış yaşandı. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları da 16,6 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,5 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 22,1 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devretmeleri nedeniyle takipteki borçlar olduğundan düşük görünüyor. Vatandaşların taksitli konut alımları nedeniyle Toplu Konut İdaresine (TOKİ) olan borçları ise 26,4 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Böylece vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine, TOKİ’ye ve tahsili gecikmiş borçlar da dahil toplam borcu 1 trilyon 27,8 milyar liraya ulaştı” diye konuştu.
TARIMDAN KOPUŞ SÜRÜYOR
Tarımda mal ve hizmet girdi fiyatlarının Ağustos ayında 2020 ağustos ayına göre yüzde 28,7 oranında artış gösterdiğini kaydeden Dr. Şevkin, buna göre son bir yılda, tarımda enerji ve yağ giderlerinin yüzde 21,7, gübre giderlerinin yüzde 66,7, yem fiyatlarının yüzde 31,3, makine bakım giderlerinin ise yüzde 26,5 oranında artış kaydettiğini vurguladı.
Yıllık bazda tohum ve dikim materyalinde yüzde 9,9, tarımsal ilaçlarda yüzde 11,8, veteriner harcamalarında ise yüzde 16,6 oranında artış yaşandığını söyleyen Dr. Şevkin, “Çiftçiler bu giderlere ilişkin fiyat artışlarının çok daha yüksek olmasından yakınıyor. Tüm bu olumsuzluklar çiftçimizi tarımdan uzaklaştırıyor. Son bir yıl içerisinde 46 bin 923 çiftçi tarım topraklarını terk etti ve tarım dışı işlere yöneldi. Türkiye’de Cumhuriyet tarihinin en başarısız tarım politikası güdülüyor. Daha doğrusu tarımda bir politika yok! Tarımsal destekler yetersiz. Hükümet, çiftçinin Anayasal kaynaklı alacaklarını da ödemiyor. Çiftçinin devletten toplamda 211 milyar lira alacağı var. Hükümet, çiftçinin alacağını görmezden geliyor ama tarlasındaki traktörünü, ahırındaki ineğini haczetmekten çekinmiyor. Yazıklar olsun” diye konuştu.
VATANDAŞ ÇARESİZ!
Vatandaşların işsizlikten adeta kırıldığını, emeklilerin düşük maaşlarla geçinmeye çalıştığını, açlık ve yoksulluk sınırının arttığı dönemde maaşların zaten eridiğini ifade eden Dr. Şevkin, esnaf ve sanatkarların da çaresizlik içerisinde kepenk kapattığını sözlerine ekledi.