Eğitimde Yeni Bir Devir : STEAM | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Eğitimde Yeni Bir Devir : STEAM

Bu haber 02 Aralık 2021 - 14:31 'de eklendi ve 430 views kez görüntülendi.

Herkese  Yeni Haftadan Merhaba,

Başlığı görünce bir çok eğitimci arkadaşım “STEM olacak hocam o” diyebilir. Fakat hayır yanlış okumadınız STEAM.

STEM nedir ve biz fazladan a harfini neden ekledik?

Yıllar önce  Obama Beyaz Saray’da açıklama yaptığında 21. yüzyılda birçok mesleğin kaybolacağını, doktorların bilgisayarlarla ameliyatlar gerçekleştireceğini söyledi. Kalp krizlerinde bile ilk müdahale olay yerine yollanan, herkesin basit adımlarla kullanabileceği dronelar sayesinde olabilecek dedi. Artık öğrencilerin yenilikçi bir eğitim almaları gerektiğini, eğitimin buna göre şekillenmesi gerektiğini ve bunun için belli bir bütçe ayırdığını vurguladı. Öğrencilerin matematik,fenbilimleri,teknolojivemühendislik alanlarında nitelikli eğitim alınmasına yönelik akademik çalışmalar başladı. Böylelikle STEM modeli yaratıldı. Fakat tabi ki uygulamaya konuldukça eksiklikler,eklenmesi gerekenler ve yeni nesile uygun ihtiyaçlar ortaya çıktı.

Mesela en büyük eksiklik tabi ki sanattı. Sanat üretkenlik demek değil miydi? Bir bilim adamı veya mühendis sanatla uğraşamaz mıydı? Örneğin Leonardo Da Vinci bir sanatçı ama aslında mühendisti. Einstein bir kişinin mühendis ve yaratıcı olabilmesi için içinde sanat olması gerektiğini söylemişti. Üretilen yeni teknolojilerde estetik kaygı aranmamalı mıydı? Böylece bu modele sanat eklenerek STEAM modeli geliştirilmiş oldu.

Bir benzetme yapmak gerekirse bir akıllı telefonda STEM 3G ise okulumuzda uyguladığımız STEAM 4,5G diyebiliriz.

Toparlamak gerekirse STEAM, beş disiplin dalından oluşan ve disiplinler arası geçiş sağlayan bir model. Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering), Sanat (Art), ve Matematikten (Mathematics)  oluşan bu model çocukları 21. yüzyıla hazırlayan bir eğitim sistemi. Bir ders programı değil aslında. Bugüne kadar yapılmış tüm etkinlikler, deneyler, sanat ve mühendisliği kapsayan ve birbirleri arasında geçişi sağlayan bir model bu. Dersin başında çocukların konu hakkında tahmin yürütmelerini isteyen, sorgulatan, yaratıcılıklarını geliştiren, dersin sonunda da çocuklara bu tahminlerin tutup tutmadığını keşfetmeyi sağlayan bir eğitim modeli. Çocuk tahmini tuttuysa gittiği yolun doğru olduğunu öğreniyor ama tahmini tutmadıysa bir daha aynı problemle karşılaştığında farklı bir yöntem geliştirmesi gerektiğini anlıyor ve attığı adımları değiştirerek farklı bir sonuca varmayı hedefliyor.

 

Önümüzdeki hafta görüşmek üzere..