Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, pamuk üreticisinin sesini Meclis’te yankılandırdı. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Barut, 3 yıl önce 3.5 lira olan doların bugün 8 liraya dayandığını anımsatarak, “3 sene önce 4.5 lira olan pamuk fiyatı ise bugün 4 lira seviyesinde. Çiftçinin yüzünün gülmesi için acilen destekleme primlerini en az 1.5-2 lira olarak açıklayın” dedi.
“ÇİFTÇİYE KÖR VE SAĞIRLAR”
Türkiye’de tarımsal üretimin AKP eliyle bitirildiğine dikkat çeken Ayhan Barut, “Bütün çiftçilerimiz gibi pamuk üreticilerimiz de emeklerinin karşılığını alamamanın hüznünü yaşıyor. Üç yıl önce pamuk 4.5 lirayken o zaman dolar 3.5 liraydı. Bugün dolar yüzde 130 artarak 8 liraya dayandı. Ürün fiyatı ise yerinde sayıyor, hatta geriye gidiyor. Bugün 1 kilogram kütlü pamuğun fiyatı 6 liranın altında olmamalıydı ama iktidar çiftçinin haline kör bakıyor, taleplerine sağır kalıyor” diye konuştu.
Maliyetler altında ezilen ancak ürünü para etmeyen çiftçinin çok büyük zorluklarla karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Üretici kazanamayınca ekimden uzaklaştı, iktidar ise 2 milyar dolara yakın pamuk ithalatıyla çiftçimize ve ekonomimize darbe vurdu. Bu durumda sadece bir avuç yandaş ve rantiyeci mutlu oldu. Pamukta hala destekleme primleri açıklanmış değil. 30’dan fazla iş kolunun ham maddesi olan, yağ, yem, tekstil sanayimizin vazgeçilmezi pamuk bu topraklarda daha fazla boy vermelidir. Bunun için, bugün 4 lira seviyesinde ürününü satan pamuk üreticisinin yüzünün gülmesini istiyorsak, destekleme primi 1.5 ile 2 liranın altında olmamalıdır.”