Dioskorides Felsefe Okulu devam ediyor | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Dioskorides Felsefe Okulu devam ediyor

Bu haber 30 Ocak 2020 - 13:52 'de eklendi ve 133 views kez görüntülendi.

Adana Tabip Odası ve Aratos Felsefe Okulu işbirliği ile düzenlenen ‘Dioskorides Felsefe Okulu’ derslerinin 3.’sünde ‘Dil Felsefesi’ anlatıldı. Dersi Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalından Prof. Dr. Hatice Sofu verdi.

PROF. DR. AHMET HİLAL

Dioskorides Felsefe Okulu derslerinin sadece hekimlere yönelik olmadığını, tüm ilgi duyanlara açık olduğunu söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Dioskorides Felsefe Okulu derslerinin üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. İlk dersimiz Doç. Dr. Serdar Girginer tarafından ‘Tatarlı Höyük Kazıları’ anlatıldı. İkinci dersimiz Doç. Dr. Sedat Gündoğdu tarafından “Konfordan Çevre Suçuna ‘Plastiğin Bir Kirletici OIarak Öyküsü’” idi. Bugünkü yani üçüncü dersimizi “Dil Felsefesi” konusuyla Prof. Dr. Hatice Sofu’dan alacağız. 8 Şubat 2020 Cumartesi günü “Toplumsal Fay Hatlarının Anatomisi”, 14 Mart 2020 Cumartesi günü “Tıp ve Felsefe”, 11 Nisan 2020 Cumartesi günü ise “Tarihsel Belleğin Günümüze Taşınması ‘Yere Özgü Heykeller’” konuları anlatılacaktır. Katılımınız için hepinize teşekkür ederim.” dedi.

UĞUR PİŞMANLIK

Aratos Felsefe Okullarının kurucusu Uğur Pişmanlık, Tarsus’ta başlattıkları Felsefe Okullarını şu an Türkiye’nin 15 farklı yerinde başlattıklarını, yakında Atina’da Aratos Felsefe Akademisini kuracakları müjdesini verdi.

Yunanlı felsefecilerin Türkiyeye geleceğini, Türkiye’den de Atinaya gitmek isteyen hocalarla Zenonun, Aristotelesin, Sokrates’in havasını soluduğu, ders verdiği kentte ders yapacaklarını da söyleyen Pişmanlık, “İçerisinden geçtiğimiz gericileşme sürecinde aydınlanma çabamız çok önemli. Bir çok yerden talep var. Bizim hiçbir ticari amacımız yok. Tamamen dostlarımızın, paydaşlarımızın katkılarıyla sorgulayıcı bir toplum yaratmak istiyoruz. Bu, bir anlamda bir araya gelme, felsefe yapma ve bir dayanışmadır. Kendimizi geliştirirken felsefenin aydınlığını başkalarına taşıma ve felsefenin toplumsallaştırılması amacındayız.” şeklinde konuştu.

PROF. DR. HATİCE SOFU

Dil nedir? Dilin kökleri, Dilin işlevsel ve bilişsel nitelikleri, Dil ile gerçeklik arasındaki ilişki, bu bağlamda dil ve düşünce arasındaki ilişki, Anlamın doğası ve Söz eylemler konu başlıklarıyla ders veren Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Sofu, “Dil insana özgüdür. Seslerden oluşur. Sistematiktir. Dilin kökeni; Kutsal kaynak, doğal sesler kaynağı, sosyal iletişim, genetik kaynaktır.” diyerek dil felsefesinin kısa tarihinden söz etti.

Söz ve eylemlere de açıklık getiren Prof. Dr. Sofu, “Yaptıklarımızın bir bölümünde birtakım kararlar veririz. (Sizi karı koca ilan ediyorum). Bir gücü, bir hakkı kullanırız. (Atamalar yaparız, emirler veririz, önerilerde bulunuruz). Yükümlülükler altına gireriz. (Söz veriyorum). Tutum ve davranışlar sergileriz. (Özür dileme, kutlama, rica etme, selamlama, beddua etme, teşekkür etme). Konuşma sırasında yaptıklarımız da vardır. (Yanıt veririz, kabul ederiz, açıklamada bulunuruz). Dil yalnızca düşünceyi aktaran, ileten bir dizge değil, aynı zamanda onu oluşturan, biçimlendiren bir dizgedir. Dil düşünceyi belirler. Doğal dil düşünce dilidir.” diye konuştu.