DEMİRYOLLARININ 7 BİN KİLOMETRESİNDE SİNYALİZASYON YOK! | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

DEMİRYOLLARININ 7 BİN KİLOMETRESİNDE SİNYALİZASYON YOK!

Bu haber 17 Aralık 2018 - 10:23 'de eklendi ve 299 views kez görüntülendi.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Pamukova’da 41, Çorlu’da 24 ve son olarak Ankara Yüksek Hızlı Tren faciasında 9 vatandaşın alelacele, altyapısı hazırlanmadan faaliyete geçirilen sistemler nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ‘Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait 2019 yılı bütçe görüşmelerinde CHP Grubu adına konuşan Dr. Şevkin, kazalarda ne hikmetse sorumlu ve suçlu olmadığını, ihmali kimsenin kabul etmediğini ancak ölüm, acı, yayın yasağıyla birlikte araştırma önergelerinin reddine sahne olunduğunu belirtti.

BAKANI İSTİFAYA ÇAĞIRDI!

Ulaştırmada yaşanan rezaleti, bir annenin feryadını, Adana Şakirpaşa Havalimanı ve Adana Hafif Raylı Sistem gerçeğini meclis kürsüsünden dile getiren Dr. Şevkin, “Yürek usulca pas tutar, sevgi uçup gider, fark etmez akla kara, fark etmez doğru yanlış. Kabineye ve iktidar partisi milletvekillerine sesleniyorum; Yüreğiniz pas tutmasın” diye konuştu. Konuşması esnasında mecliste bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ı istifaya çağıran Dr. Şevkin,“Dünya demokrasilerinin içselleştirildiği ve her alanda uygulandığı devletlerde bir tek insanın burnu kanadığında sorumluların cezalandırıldığı ve bu olayların yinelenmemesi için derslerin çıkarıldığı, yönetenlerin istifa ettiği süreçler yaşanır. Ülkemizde ise olayı kadere bağlayıp hayatını kaybedenler için başsağlığı dileme yarışına giriliyor. En iyi başsağlığı dilemekten daha iyi değil midir bir tek insanın burnunun kanamaması?” diye sordu.

DAHA ÇOK CAN KAYBI OLABİLİR!

Çorlu tren kazasında 9 yaşında hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz Sel’in çığlığını ve yürek yangınını ne yazık ki ne yöneticilerin ne de iktidarın duyduğunu belirten Dr. Şevkin, “Yaptığınız yandaşı baz alan ve siyasi çıkarlarınız için hızlı bitirmeye, teslim tarihinden önce hizmete girmeye zorlanan projeler yüzünden can ve mal kayıplarının yaşandığı ve daha da yaşanacağı anlaşılmaktadır. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Başkanı ile bir hafta önce Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu üyesinin verdiği bilgilere göre demir yollarının 7 bin kilometresinde sinyalizasyon olmadığı açıklanmıştır ve bu hâlde insanların canlarının hiçe sayılarak ulaşıma devam edildiği görülmektedir.  Burada liyakatsizlik, kamu kaynaklarının yağmalanması, sorumsuzluk, istifa mekanizmasının çalışmaması ve adaletsizlik her bir milletvekillinin karşı durması gereken vicdani sorumluluktur; hepinizin vicdanına sesleniyorum değerli iktidar milletvekilleri” diye konuştu.

DİYANET BÜTÇESİ ARTTI, ULAŞTIRMA BÜTÇESİ AZALDI!

Bütçenin bir tercih olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Diyanet İşleri Başkanlığının 2019 bütçesinin yüzde 34,6 arttırılarak 7,7 milyar liradan 10,5 milyar liraya çıkarılması öngörülürken, Bilim ve Teknoloji, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Enerji Bakanlığının bütçelerinde yüzde 56’yı aşan kesintiler yapılması Allah aşkınıza hangi aklın ürünüdür? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bu yıl 31,3 milyar lira olan bütçesi 2019’da tasarruf nedeniyle 13,6 milyar liraya düşürülecek. Bu mudur tedbir arkadaşlar? Bu bütçenin neresinde halk var, bana söyler misiniz? Bütçede yapılan bu tercihler israftır, gelecek kuşakların haklarını çalmaktır, yazıktır, günahtır arkadaşlar.”

ÖVÜNÜLEN KARAYOLLARINDAKİ DURUM!
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2016 verilerine göre Avrupa ülkelerinde ortalama bin kişiye düşen otomobil sayısının 480 civarındayken Türkiye’de bu ortalamanın 142 olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, “Öte taraftan milyon otomobil başına düşen yıllık can kaybı sayısı Avrupa’da ortalama 68,5 iken Türkiye’de bu can kayıpları 644’tür. İşte, övünülen yollardaki çarpıcı gerçek budur. Güvensiz ve altyapısız kara yolları insanların hayatını hiçe saymaktadır. Türkiye lojistikte sahip olduğu coğrafi konumu kullanamamaktadır. Tüm dünya ulaşım aracı olarak metro ve tren seferlerini tercih ederken Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımı olan ve dört bir yanı demir ağlarla örülmesine rağmen demir yolları ne yazık ki ne iç hatlarda ne de dış hatlarda yeterince kullanılmamaktadır, avantaja dönüştürülmemektedir” dedi.
YANDAŞ İHALELERE İŞARET ETTİ!

Yandaş ihaleler, usulsüzlükler ve her kesimi olumsuz etkileyen kriz ortamında kamu özel iş birliği projelerinde verilen kamu garantilerine de dikkat çeken Dr. Şevkin, Özellikle 3. Havalimanının açılışından önce iş cinayetleri yaşandı, işçilerin haklı taleplerine karşı tutuklamalar yaşandı. Biliyorsunuz 90 metre dolgu denildi üçüncü havalimanında, 90 metre dolguyla ihaleye çıkılmasına rağmen 60 metre dolgu yapılmış ve çökmeler yaşanmıştır. Tabii alelacele açılışı yapılan üçüncü havalimanı göle dönmüştü. Övündüğünüz havalimanında bu tür olaylarla karşı karşıya kaldık. Umuyorum, teknik olarak başka sorunlar çıkmaz” şeklinde konuştu.

ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI, RAYLI SİSTEM VE ADANA KARATAŞ YOLU!

535 milyon dolar maliyetli Adana hafif raylı sistemin akıbetini de sorgulayan Dr. Şevkin, “Sayın Cumhurbaşkanı defalarca söz vermesine rağmen Bakanlığa devredilmemiş, Adana’nın sırtında bir kambur olarak durmaktadır” dedi.

Bitmek bilmeyen Adana-Karataş yolunu da Bakana dönerek anlatan Dr. Şevkin, “Sayın Bakan; dikkatinizi çekmek istiyorum. Sözkonusu bu yol her gün can kayıplarına neden oluyor, bir türlü tamamlanmadı, ışıklandırma ve sinyalizasyon yıllardır tamamlanmamıştır. Yine, Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın genişletilmesi son derece önemlidir, uygun alan vardır” dedi.

Türkiye’nin ulaştırma sistemlerinde altyapı yetersizliğine işaret eden Dr. Şevkin, “Yatırımların israf edilmesi var, vatandaşlarımızın kendini güvende hissetmemesi var. Bu bütçede yaşam kalitesinde düşüş var ve maalesef ölüm var. Bu nedenle biz bu bütçeye ‘Hayır’ diyoruz” ifadelerine yer verdi.