Vali Mahmut Demirtaş, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı.
Programa Vali Mahmut Demirtaş ve Eşi Hanımefendi Beyhan Demirtaş’ın yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Çukurova Kaymakamı Osman Sarı, Adana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Vali Mahmut Demirtaş programda yaptığı konuşmada; kadına karşı şiddetin, bugün tüm dünyanın kanayan yarası olduğunu, gelişmiş ülkelerde bile kadına yönelik şiddetin yüksek boyutlarda seyrettiğini ve ülkemizin de kadına yönelik şiddetin yoğun yaşandığı bölgeler arasında yer aldığını ifade etti.
Kol Kırılır, Yen İçinde Kalır
Vali Demirtaş; basında zaman zaman konusu ortak, faili farklı kadına yönelik şiddet haberleri ile karşılaştığımız ve bu haberlerde şiddetin türü ve boyutunun aklın sınırlarını zorlayacak türde gözlerimizin önüne serildiğini belirtirken; ‘‘Öte yandan kadınlarımızın maruz kaldığı şiddetin, fiziksel şiddetle sınırlı olmadığını; cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete de maruz kaldıklarını duyuyoruz. Bununla birlikte etkilendikleri şiddetten dolayı resmi bir kuruma başvurmayıp ‘kol kırılır, yen içinde kalır’ düşüncesiyle hareket ettiklerini de görüyoruz. Bu nedenle bu kanayan yaraya, geniş açıdan bakmak ve şiddet konusunu, topyekün değerlendirmek durumundayız.’’ dedi.
Kadın İnsandır, Erkek İnsanoğlu
Vali Demirtaş: ’’Eminim ki bu vahim tabloyu anlamakta, hepimiz zorlanıyoruz. Bildiklerimizle gördüklerimiz birbirini tutmuyor. Zira bizim inancımızdan, kültürümüzden öğrendiğimiz; kadının ana, bacı, eş, yar olduğudur. Yardımına koştuğumuz kapı komşumuzdur. Kadın; okulda öğretmen, kışlada asker, hastanede doktor, fabrikada işçidir. Velhasıl hangi işi yaparsa yapsın, özünde insandır. Değerli Halk ozanımız Neşet Ertaş’ın, “Kadın insandır, erkek insanoğlu” sözü aslında meseleyi özetlemektedir.’’ diyerek Adana’da da kadına yönelik şiddetin fazla olduğunu kentin şiddete dayalı kadın ölümlerinde ikinci sırada yer aldığını, bu sebeple yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırmak adına, Adana’da 3 kadın konuk evi, 1 şiddet önleme merkezinin faaliyet gösterdiğini ifade etti.
Kadınım, Ben de Varım
Vali Demirtaş: ’’Yaşanan sayısız olumsuzluğa rağmen, devletimizin ve hükümetimizin kadınlarımıza yönelik olarak yürüttüğü pozitif ayrımcılık da her alanda kendisini hissettirmektedir. Valilik olarak bizler de şiddetin tüm şekilleriyle mücadelemizi büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz. Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında geçen yıl bugün başlattığımız, ‘Kadınım, Ben de Varım’ projesi de bu çalışmaların en önemlilerinden biridir. Proje ile bizler de kadınlarımıza yönelik pozitif ayrımcılık örneği sergileyerek ilimizle ilgili olumsuz istatistikleri ortadan kaldıracağız.’’ sözlerine yürütülen çalışmalarla kadınların kendi kimliklerini, kişiliklerini bulmalarının sağlanacağını ve Adana’nın gündeminden yaşanması muhtemel kadına yönelik şiddet haberlerinin mutlaka çıkartılarak kadınların toplum içinde layık oldukları konuma ulaştırılacağını ekledi.
Şiddete Karşı Sıfır Tolerans
Vali Demirtaş’ın; şiddetin hiçbir biçiminin kabul edilemeyeceğini ve şiddetin insanlık suçu olduğunu vurgulayarak şiddetle mücadele hususuna herkesi sıfır tolerans ilkesiyle yaklaşmaya davet etmesinin ardından 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününün tüm dünyada kadınlara yönelik şiddetin tamamen ortadan kaldırılması hususunda duyarlılık ve farkındalık oluşturmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.