Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı, Adana Barosu Başkanlığı ve Adana Ticaret Odası işbirliği ile “Dava Şartı Arabuluculuk ve Uygulamaları Sempozyumu” yapıldı.
Adana Ticaret Odası Konferans Salonunda yapılan Sempozyuma Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Umut İlhan Durmuşoğlu, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Çolak, Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Baro Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Timur Ortatepe, hakim, savcı, avukatlar, akademisyenler, stajyer avukatlar ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmaları Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Avcı ve Arabuluculuk Daire Başkanı Umut İlhan Durmuşoğlu yaptı.
Yargının iş ve dosya yükünden dolayı alternatif çözüm yollarının çok daha tartışılır hale geldiğinin altını çizen Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “İsteğimiz bu süreçlerin sağlıklı ve doğru bir şekilde yurttaşın adalete erişimine ve hak arayışına katkı sağlaması, sistemin taraflara eşit hizmetler vermesidir” dedi.
“TOPLUMSAL VE BİLİMSEL TEMELLER ÜZERİNDE OLMASI GEREKİR”
Arabuluculuğun ülkemizde yeni gelişmekte olduğunu belirten Av. Küçük, “Son dönemde aile hukukundan kaynaklanan bazı hukuksal itilafların da Arabuluculuk kapsamında ele alınmasına dair Adalet Bakanlığı’mızın bir çalışması var. Günümüzde basında ve medyada son dönemde kadına karşı şiddetin, aile içi şiddetin ve çocuğa karşı istismar ile aile içi istismar gibi unsurların üst düzeyde olduğu bir dönemde Arabuluculuk kavramının bu anlamda çok daha bilimsel ve toplumsal temeller üzerinde ilerlemesi hepimizin isteği ve beklentisidir. Arabuluculuk hukuk camiasında yer alan yargı mensupları ve avukatlar açısından bilinmesi zorunlu alanlardandır. Bu kuruma ve düzenlemeye karşı olduğunu ifade eden meslektaşlarımızın da olduğu kurumların da olduğu biliniyor. Ancak hukuk yaşamımız da var ise uygulayıcılar, bu uygulama ve yasal düzenlemeye tüm baroların yani tüm hukuk kurumlarının sahip çıkması gerekir.” dedi.
Konuşmaların ardından Yargıtay Onursal Başkanı Seyit Çavdar’ın oturum başkanlığındaki Sempozyumda; Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Daire Başkanı İlker Koçyiğit, Adana Barosu’ndan Av. Arabulucu Yurdagül Gündoğan ve Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu, İstanbul Barosu’ndan Av. Arabulucu Beyza Sındıraç tebliğ sundular.
Soru/cevap bölümüyle devam eden Sempozyum sonunda konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.