Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin Uluslararası Çukurova Sanat Günleriyle ortak olarak hazırladığı etkinliğin konuğu ÇÜ Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behice Durgun oldu. Prof. Dr. Durgun “Yapay Zekâ” başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı.
Konuşmasına teknolojinin tanımını yaparak başlayan Prof. Dr. Durgun, teknolojiyi “temel ve uygulamalı bilimlerden elde edilen verilerin yaratıcı süreçler içerisinde üretime dönüştürülmesini, kullanımını ve toplumsal etkilerinin çözümlenmesini kapsayan süreç” olarak açıkladı.
Yapay zekâyla ilgili çeşitli kavramları hatırlatan Prof. Dr Durgun, yapay zekâyı, “İnsan gibi davranışlar sergileme, sayısal mantık yürütme, hareket konuşma ve ses algılama gibi birçok yeteneğe sahip yazılımsal ve donanımsal sistemler bütünü, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti.” şeklinde tanımladı.
Prof. Dr. Durgun, yapay zekâyı şöyle sınıflandırdı:
- Reaktif Makineler
- Sınırlı Bellek,
- Zihin Teorisi,
- Benlik farkındalığı.
Yapay Zekâ Bugün Birçok Alanda Ön Planda
Yapay zekânın bilgisayarların insan gibi düşünmesini sağladığını ve kendisine bir soru sorulduğunda yüklenen cevaplar içerisinde en uygununu verdiğini ifade eden Prof. Dr. Durgun, güçlü Bir yapay zekânın bilinmeyen bir görev sunulduğunda da çözüm üretmek için yeterli zekâya sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Durgun yapay zekânın bugün birçok alanda ön planda olduğunu ve pek çok yerde kullanıldığını sözlerine ekledi.
Sadece Yapay Zekâya Güvenirlerse Pek Çok Problemi de Beraberinde Getirir
Konuşmasında yapay zekânın insanı yenip yenemeyeceğini de tartışmalara da değinen Prof. Dr. Behice Durgun, böylesi bir zekânın birçok alanda kolaylık sağladığını ancak insanların bilgi üretmezlerse, kendilerini geliştirmezlerse ve sadece yapay zekâya güvenirlerse bu durumun pek çok problemi de beraberinde getirebileceğini vurguladı.
Konuyla ilgili olarak Mark Zuckerberg, Elon Musk ve Stephen Hawking gibi birçok önemli ismin çeşitli görüşlerini aktaran Prof. Dr. Durgun, Zuckerberg’in yapay zekânın geleceğine olumlu baktığına dair şu cümleleri paylaştı: “Bu konuyla ilgili görüşlerim gayet net. İyimserim. Hayırcıları ve kıyamet senaryosu uyduranları anlamıyorum. Gerçekten olumsuz ve bazı yönlerden de sorumsuz buluyorum.”
Konuşma sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Behice Durgun’a katkı ve katılımlarından ötürü Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik ve ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe tarafından plaket takdim edildi.