ÇÜTAM Söyleşileri Online Devam Ediyor | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

ÇÜTAM Söyleşileri Online Devam Ediyor

Bu haber 28 Mayıs 2020 - 11:04 'de eklendi ve 143 views kez görüntülendi.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ instagram hesabı üzerinden yapılan yayının konuğu Büyükelçi (T.C. Dışişleri Bakanlığı) Hüseyin Diriöz oldu. Büyükelçi Diriöz, “Dış İlişkiler ve Kültürel Boyut” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.

Konuşmasına birçok diplomasi türü olduğunu vurgulayarak başlayan Diriöz, “kampüs diplomasisi ve parlamenter diplomasi gibi bazı diplomasi türlerini sıraladı. Bunların bir araya gelerek kamu diplomasisini oluşturduğunu ifade eden Büyükelçi, kamu diplomasisinin bir alt dalı olarak kültürel diplomasi hakkında da ayrıntılı bilgiler verdi. Ülkelerin dış hedeflerini gerçekleştirmek ve diğer ülkelerle ilişkilerini düzenlemek için kültürel diplomasiye ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Konuşmasına diplomasinin tarihinden bahsederek devam eden Büyükelçi Diriöz, dünyadaki bazı olayların diplomasinin gelişimine kaynaklık ettiğini belirtti. 1920’lerde radyolardan yabancı dilde yayın yapılmaya başlanmasından, 1945 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde Unesco’nun kurulmasından ve 1950’lerde şehirleşmenin başlamasından bahsetti. Diplomasiyi etkileyen diğer gelişmeler hakkında da bilgiler veren Diriöz, örnek olarak Afrika meselelerinden, cinsiyet eşitliği vb. konuların Unesco gündeminde yer almaya başlamasından ve 1992’de TİKA’nın kurulmasından bahsetti.

Diplomasinin Türkiye’deki Tarihi

Bütün bunların kültürel diplomasiye birer örnek kurumsallaşmalar olduğunu ifade eden Büyükelçi, diplomasinin Türkiye’deki tarihine de değindi. Diriöz Timur’un, Kanuni Sultan Süleyman’ın, Fatih Sultan Mehmed’in, Yavuz Sultan Selim’in, kültürel diplomasinin Türk tarihinde o dönemlerde nasıl yayıldığını gösteren oldukça önemli isimler olduğunu ifade etti. Tarihten günümüze zengin bir kültürel geçmişimiz olduğunu dile getiren Büyükelçi Diriöz,  Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki kültürel etkileşimi ve ülkeler arası kültürel diplomasiyi sağlayan önemli hususlardan da bahsetti. Bunlara örnek olarak Türk mutfağını, Türk müziğini, halk oyunlarımızı, el sanatlarımızı, sanatçılarımızı ve Türk dizilerini sıraladı. Kültürel etkileşimde eğitim işbirliğinin de önemli olduğunu vurgulayan Büyükelçi, kültür diplomasisinin günümüzde büyük bir önem kazandığının altını çizdi.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik konuşma sonrası canlı yayın konuğu olan Büyükelçi Hüseyin Diriöz’e katkı ve katılımlarından ötürü teşekkürlerini sundu.