ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor

Bu haber 17 Haziran 2019 - 11:08 'de eklendi ve 137 views kez görüntülendi.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde (ÇÜTAM) her Çarşamba farklı konu ve konuklarla konferanslar dizisi devam ediyor. ÇÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Karaaslan, Şehit Temel Cingöz Anadolu Lisesi’nde görev yapan Öğretmen Gülcan Akboz ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Önler ÇÜTAM konuğu oldu. 

Kent Kültürü ve Heykel

Prof. Dr. Karaaslan, ‘Kent Kültürü ve Heykel’ başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Doğal çevre içinde insan izinin ‘burada ben de varım’ demesinden kaynaklanan ilk anıtların, dikili taşların, açık araziye insanın kalıcı damgasını vurma dürtüsüyle dikildiğini belirten Prof. Dr. Karaaslan, heykel sanatından, kentsel mekânlardan ve modern kentlerden bahsetti. Prof. Dr. Karaaslan heykel sanatının insanın oluşum öyküsünde kültürlerarası serüveninde bir anlam oluşturma aracı olduğunu söyledi.

Zamana Direnen, Unutulan, Kaybolan Meslekler

Bir başka konuşmacı Şehit Temel Cingöz Anadolu Lisesi’nde görev yapan Öğretmen Gülcan Akboz ise ‘Zamana Direnen, Unutulan, Kaybolan Meslekler’ konulu sunumuyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Konuşmasına günümüzde birçok mesleğin unutulduğunu ve bugün o mesleklerin yalnızca isimlerinin kaldığını ifade eden Akboz, zamanla unutulan ve kaybolan meslekler arasında esansçılık, cezzarlık, kassarlık, sayacılık, elekçilik, sepetçilik ve hallaçlık olduğunu söyledi. Sakalığı, para karşılığında evlere sutaşıma işi olarak ifade eden Akboz, bu mesleği yapan kişilerin kırba denilen bir su kabı kullandıklarını dile getirdi.  Kassarlık mesleğini yapan kimselerin ise özel bir şekilde inşa edilmiş taş havuzlarda halı, kilim, tülbend vb. şeyleri yıkadıklarını ifade eden Akboz bu işle uğraşan kişilerin de kassar adıyla anıldığını söyledi. Esansçılık mesleğini açıklayan Akboz, bu işle uğraşan kişilerin iki kapaklı dört tarafı cam bir kutu içine yerleştirilmiş küçük şişelerde esans sattıklarını ifade etti.

Türkçe Tarihsel Tıp Metinlerinin Genel Nitelikleri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Önler de ÇÜTAM katılımcılarıyla ‘Türkçe Tarihsel Tıp Metinlerinin Genel Nitelikleri’ başlıklı konuşmasıyla bir araya geldi. Eski dönemlerden itibaren Anadolu’da Türkçe tıp kitaplarının yazılmaya başlandığını ifade eden Prof. Dr. Önler, bu tür metinlerin birçok yönden ilgi çektiğini özellikle de dil malzemesi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Tarihsel tıp metinlerinin kimi halk inanışlarını ve eski tıp anlayışını göstermesi bakımından Türk halkının kültür tarihine dair bilgiler de içerdiğini söyledi. Bu tür eserlerin ilk örneği olarak Türkçe Edviye-i Müfrede isimli eseri örnek gösteren Prof. Dr. Önler sonrasında çeşitli tarihsel tıp metinlerinden hareketle eski dönemlere ait tıp anlayışının nasıl olduğuna dair önemli bilgiler verdi.

Konuşmacılara Merkez Müdürü Prof. Dr. Abik Tarafından Plaket Takdim Edildi.

Toplantıların sonrasında katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan konuşmacılara katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.