Çukurova Üniversitesinde Kültürler Buluştu | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Çukurova Üniversitesinde Kültürler Buluştu

Bu haber 19 Aralık 2019 - 12:31 'de eklendi ve 248 views kez görüntülendi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kültürlerarası İletişim Merkezi ve Adana İl Göç İdaresi Müdürlüğü işbirliğiyle “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” başlıklı etkinlik Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirildi.

Adana Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, ÇÜ Rektör Yardımcısı İ. Halil Elekcioğlu, Adana İl Göç İdaresi Müdürü Velican Doğru, ÇÜ Kültürlerarası İletişim Merkez Müdürü Doç. Dr. Seyfi Özgüzel, akademisyenler ile öğrencilerin katıldığı program Kültürlerarası İletişim Merkez Müdürü Doç. Dr. Seyfi Özgüzel’in açılış konuşması ile başladı.

Doç. Dr. Özgüzel: “Göç, Azimle Hayata Yeni Bir Başlangıç Yapma Fırsatı Sunar”

Doç. Dr. Özgüzel göçün, insanların kendini kurtarmak, korumak, eğitmek veya özgür kılmak için bir araç olduğunu ifade ederek şunları kaydetti;

“Göç bazıları için de kendi onurunu korumak için başvurduğu bir yoldur. Göç, milyonlarca kişiye yalnızlığa dışlanma yerine her şeyi paylaşabileceği bir topluma ait olma, hayata pasif seyirci gibi bakmak yerine girişimci olma, korkmak yerine mücadele etme, azimle hayata yeni bir başlangıç yapma fırsatı sunar.”

Doğru: “Anadolu, Yurdundan Edilmişlerin Uğrağı, Korunağı Durumunda”

Adana İl Göç İdaresi Müdürü Velican Doğru ise 2000 yılından bugüne kadar 18 Aralık’ın Dünya Göçmenler Günü olarak kutlandığını ifade ederek, göç ve göçmenlik tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğuna işaret etti. Anadolu’nun her dönemde göçün ve göçmenin adeta merkezi konumunda olduğuna vurgu yapan Doğru, “Dünden bugüne Anadolu dünyanın her yerinden her renkten, her ırktan, her dinden yurdundan edilmişlerin uğrağı korunağı durumundadır.” şeklinde konuştu.

 Prof. Dr. Elekcioğlu “Mülteci Sığınmacıların 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü’nü Kutluyorum”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu, 18 Aralık’ın Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak 2000 yılında Uluslararası Göçmenler Günü olarak kabul edildiğini ifade ederek tüm dünyada ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel nedenlerden dolayı, doğduğu yerin dışında başka bir yere göç etmek durumunda kalan insanların yaşamları ve sorunları konusunda duyarlılık ve hassasiyet gösterme günü olduğunu söyledi. Prof. Dr. Elekcioğlu “Bu bağlamda dünyanın her yerinde ana vatanından kopup çeşitli sebeplerle başka memleketlere göç etmek zorunda kalmış göçmenlerin ve ilimizde bulunan göçmenlerin, mülteci sığınmacıların 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü’nü kutluyor, yaşamlarında ve akademik kariyerlerinde başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

 Aydın: “İlimizde 250 Bin Civarında Yabancı Misafirimiz Var”

Adana Vali Yardımcısı Mustafa Aydın da Adana’da yürütülen İl Göç İdaresi çalışmaları ile ilgili istatistik rakamlar verdi. Geçici koruma kapsamında kayıtlı 241 bin Suriyeli olduğunu açıklayan Aydın yaklaşık 5 bin civarında uluslararası koruma, 5 bin civarında da ikamet izinli yabancı misafirlerimiz olduğunu söyledi. Çukurova Üniversitesinde ise 2 bin 300 civarında yabancı öğrenci olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Aydın, toplamda Adana’da 250 bin civarında yabancı misafirimiz olduğunu ve onların hukuki iş ve işlemlerini başta İl Göç İdaresi Müdürlüğü olmak üzere, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Sağlık, Milli Eğitim ve benzer kuruluşlar ile birlikte yürüttüklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Medine Müdafii Fahrettin Paşa Anadolu İmam Hatip Lisesi Mehter Takımı bir dinleti sunarken, Afganistan ve Yemen uyruklu Çukurova Üniversitesi öğrencileri ise yörelerinin oyunlarını sergiledi.

Şehit Mustafa Göksal Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı halk oyunu gösterisi ise izleyenlerden büyük alkış aldı. Etkinlik Yabancı uyruklu öğrencilerin hazırladıkları yöresel ürünleri Mithat Özsan Amfisi’ndeki fuaye alanında konuklara ikram da bulunması ile sona erdi.