“Çukobirlik yaşatılmalı” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

“Çukobirlik yaşatılmalı”

Bu haber 19 Ocak 2021 - 11:39 'de eklendi ve 153 views kez görüntülendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bir zamanlar Türkiye’nin en büyük üretici birliği Çukobirlik’in borçları nedeniyle arsa ve binalarının satılmasına tepki gösterip, “Çukobirlik, iş, aş, umut, çiftçi, tarım ve tarıma dayalı sanayi demekti. Ülkemizin değeri bu dev yapının yeniden ayağa kalkması için devlet desteği şarttır. Çukobirlik yaşatılmalı” dedi.

“27 OCAK’TA SATIŞ İHALESİ VAR”

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne (Çukobirlik) bağlı Mihmandar Kooperatifi’ne ait 41 dönüm arazinin içindeki binalarıyla birlikte satışa çıkarılmasına tepki gösterdi. Karataş Yolu üzerinde bulunan kooperatif yerine giden Barut, 27 Ocak’ta 32 milyon 500 bin lira muhammen bedelle yapılacak satış ihalesinin iptalini istedi. Özerk bir kurum olan Çukobirlik’in borçları gerekçe gösterip sürekli satış haberleriyle gündeme geldiğini anımsatan Barut, kuruma sahip çıkılmasını talep etti.

“ORTADOĞU VE BALKANLARIN EN BÜYÜĞÜYDÜ”

Satışı gündeme gelen alanda incelemelerde bulunan Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, “Çukobirlik bölgemiz ve ülkemiz için iş, aş, umut, tarım, çiftçi demekti. Çiftçinin en güvenli limanıydı, tarıma dayalı sanayiydi. Bir zamanlar Ortadoğu ve Balkanların en büyük entegre tesisiydi. Mersin’in Mut ilçesinden Hakkari’ye kadar alanda tarımsal faaliyetler gösteriyordu. Bu faaliyetler sırasında çiftçinin alınteriyle alınan çok sayıda gayrimenkulü, arsa, arazileri de bulunmaktaydı” diye konuştu.

“SATIŞI DURDURUN, TARIMA KAZANDIRIN”

Son yıllarda tarımın tasfiyesi gibi Çukobirlik’in de tasfiye sürecine girdiğini aktaran Barut, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar Çukobirlik’in kullandığı kredileri ve borçları gerekçe gösterilerek çeşitli gayrimenkulleri satış işlemleri başlatıldı ve bugüne gelindi. Çukobirlik’e bağlı bulunan en büyük kooperatiflerden birisi olan Mihmandar Kooperatifi de görüldüğü gibi tamamen atıl durumda. Çiftçilerin hayalleri ve umutları burada sönmüştür. Mihmandar Kooperatifi 41 dekar alana sahip. 27 Ocak’ta 32 milyon 500 bin liraya yok pahasına bir bedelle ihaleye çıkarılıyor. Buradan yetkililere, iktidara sesleniyoruz; Bu yanlıştan dönünüz. Çukobirlik’in mallarını satmaktan artık vazgeçin. 4572 Sayılı Yasa’yı değiştirin. Devlet, iktidar Çukobirlik’e yardım elini uzatsın. Arsalarını, binalarını, gayrimenkullerini, arsalarını satıştan çıkarılıp tarıma ve çiftçiye tekrar kazandırılsın.”