Bu, bir dertleşme yazısı olacak. “Çocuk gelişimci kimdir? Ne iş yapar?” Bunun çok fazla cevabı ile kafa karışıklıkları yaşandığını düşünüyorum. Mesleğimi anlatma ihtiyacı hissediyorum. Çok üzücüdür ki birçok insan birkaç etkinlik paylaştığında ya da birkaç kitap okuduğunda “BEN BU İŞİ BİLİYORUM.” gibi büyük bir yanılgıya düşüyorlar. Okul öncesi öğretmeni ile farkımız nedir? Çocuk gelişimi önlisans mezunları ne iş yaparlar. Çocuk gelişimi lisans mezunları ne iş yaparlar?
O zaman bunları anlatmakla başlayalım. Çocuk gelişimi önlisans mezunu olan arkadaşlarımız meslek elemanıdır. Anaokullarında yardımcı personel olarak çalışırlar. Hastanelerde çalışamazlar ya da devlete bağlı okullarda sınıf alıp okul öncesi öğretmeni olarak çalışamazlar.
Çocuk gelişimi lisans bölümü mezunları ise KPSS sınavı ile hastanelerde çalışabilirler. Sağlık lisansiyeridirler. Çocuğun gelişimini takip ederler. Bu takipler sırasında araçlar kullanma yetkileri vardır. Öğretmenlik yapabilmeleri için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir. Çocuk gelişimi lisans mezunlarının mesleki unvanı “Çocuk Gelişimci” dir. Pedagojik formasyon sonrasında meslek liselerinde de eğitim verme hakları vardır.
“Çocuk Gelişimi Uzmanı” olabilmek için yüksek lisans yapılması gerekmektedir. Çocuk gelişimi uzmanlarının çalışma alanlarının bir kısmını aşağıdaki adresten de bakıp okuyabilirsiniz. Ben bir bölümünü paylaşıyorum burada sizler için.
https://www.kariyer.net/pozisyonlar/cocuk+gelisimi+uzmani/nedir
Çocuk gelişim uzmanları, ailelere çocukların gelişimi ve eğitim hayatları ile ilgili danışmanlık hizmeti verir. Yalnızca bireylere değil, aynı zamanda bazı kurum ve kuruluşlara da hizmet verir. Çocuk gelişim uzmanlarının görevlerinden bazıları şöyledir:
*Hasta çocukların psikolojisini takip etmek ve ailelere bilgiler vermek,
*Ameliyat öncesi çocuklara psikolojik destek vermek,
*Bilgisayar bağımlılığı ve aşırı internet kullanımı gibi sorunlarla ilgilenmek,
*Tırnak yeme, parmak emme, dudak emme ve dudak yeme gibi sorunlar yaşayan çocuklar için rehberlik yapmak,
*Konuşma sorunu olan bebek ve çocukları takip etmek ve rehberlik vermek,
*Toplumsal sınıf farklılıklarının çocuk psikolojisini etkilediği durumlarda bu yönde aileye psikolojik destek ve yönlendirme hizmeti vermek.
Çocuğun gelişimini takip etmek çocuk gelişimcilerin işidir. Sağdan soldan kulaktan dolma bilgiler ile çocuklarımızı yetiştirmek yerine doğru kaynaklardan uzmanlardan bilgiler almak gereklidir.
Birçok ebeveyn zaman zaman uzman edası ile sosyal medya hesaplarında bilgiler paylaşmaktadırlar. Doktora danışmadan çocuklarımıza nasıl ilaç vermiyorsak, gelişimleri ile ilgili desteklerde de uzmanları dinlemeliyiz.
Okul öncesi öğretmeni olan kişiler eğitim fakültesi mezunlarıdırlar. Okul öncesi eğitim veren özel ve devlet okullarında öğretmen olarak görev alırlar. Eğitim sürecini planlarlar. Çocuklarının gelişim seviyelerine uygun materyal geliştirme, eğitim ortamını düzenleme, veliler ile iletişim halinde olmak, çocukların okul içinde birbirleri ile olan iletişimini takip ederler. Dünya da okul öncesi eğitimi adına neler yapıldığını takip edip, çocuklara eğitim yoluyla özgün düşünme ve üretmeyi öğretmeye çalışırlar.
Sosyal medya da her gördüğümüze inanmayıp, çocuklarımızda gördüğümüz olası sıkıntılarda, okul ile ilgili destek almanız gerektiğini düşünüyorsanız mutlaka çocuk gelişimi uzmanlarına başvurunuz. Çocuk gelişimi uzmanlarının yapamayacağı işler de vardır mutlaka ve işte o durumda uzman sizi doğru yerlere yönlendirecektir. Şunu da atlamamak gerekiyor, bir çocuk gelişimi uzmanına illa bir sorun olduğunda gitmenize gerek yoktur. Çocuğunuzun gelişimini uzman eşliğinde takip edebilirsiniz. Gelişimsel öneriler alarak çocuğunuzla kaliteli zaman da geçirmenize yardımcı olacaktır.
Her işin bir uzmanı varsa işi uzmanına bırakalım.
Çocuk Gelişimi Uzmanı Seda KARA