Kurban hizmetleri Tebliğine uyun
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan Kurban bayramı öncesinde yaptığı yazılı açıklamada, çevrenin korunması için “Kurban Hizmetleri uygulama tebliği”ne uyulması çağrısında bulundu.
Bayramların birlik ve beraberliğin pekiştiği günler olduğunu anımsatan Doğan, özellikle Kurban bayramında belli kurallara uyulması gerektiğini söyledi. Çevrede, doğada ve insan sağlığında meydana gelebilecek olumsuzlukların önlenmesi adına konulan kuralların önemli olduğuna işaret eden Doğan “Kurban Bayramı hazırlık aşamasında ve sonrasında çeşitli kurallara da uymak gerekmektedir. Kurban bayramlarından önce her yıl Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınlanmakta ve uyulması gereken kurallar ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Tebliğ kurbanlıkların taşınmasından, kontrolüne, satış ve kesim aşaması ile sonrasında ki tedbir ve uygulamalar gibi konuları içermektedir. Kurban satış yerlerinde, hayvanların kesim aşaması ve kesim yerlerinde çevre ve insan sağlığını etkileyecek olumsuzlukların yaşanmaması adına yapılması gerekenler bu tebliğde belirtilmektedir” dedi.
KURBAN SATIŞ VE KESİM YERİ ÖNEMLİ
Kurulan kurban satış ve kesim yerlerinin seçimi, özellikleri, alınması gereken tedbirlerin önemine değinen ÇMO Adana Şube Başkanı Doğan şöyle konuştu;
“Buralarda görev yapacak işinde ehil kişiler ve denetimler; kesim sonrasında çevre ve insan sağılığı açısından olumsuzlukların yaşanmaması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmalar yerine getirilirken özellikle yerel yönetimlerin (belediyelerin) konuya hassasiyet göstermesi, kurban öncesinde ve sonrasında kurdukları uzman ekipleriyle tebliğe uyulması ve tebliğde belirtilen hususlar dışında faaliyette bulunanlara karşı gerekli tedbirleri almış olmaları gerekmektedir. Kurban kesiminde kan, sakatat, deri, hayvansal atıklar ve benzeri hayvansal ürünlerin gelişi güzel alıcı ortamlara atılmaması gerekmektedir. Kesim sonrası hayvansal atıklar, işkembe ve benzeri ürünlerin sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu torbalara konulması, ağzı iyice bağlandıktan sonra özel atık toplama araçlarına verilerek, belediyelerce bertaraf edilmesi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde bu hayvansal atıklar, mevsimsel koşullar nedeniyle anında bozunmaya uğrayarak, bakteri üremesine neden olup çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar oluşturabilmektedir. Haşere oluşumu ve hastalık etkenleri ile kontamine oldukları takdirde, hastalık etkenlerinin kişilere bulaşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle kurban kesiminde ve sonrasında gerekli önlemlerin alınarak, kirlilik yaratacak durumlar oluşmasına izin verilmemelidir”
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, tüm vatandaşların bayramını kutlarken, çevre, insan ve doğaya duyarlı bir bayram geçirilmesi temennisinde bulundu.