Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, çıraklık ve staj çalışmalarının emeklilik hesabında dikkate alınmamasını TBMM gündemine taşıdı. Çıraklık veya öğrencilik sırasındaki staj çalışmalarından kaynaklanan sigortalılık başlangıçları ve prim gün sayılarının emeklilik hesabında dikkate alınmadığına işaret eden Dr. Şevkin, meclise soru önergesi sundu.
SİGORTA, SADECE İŞ KAZASINDA İŞE YARIYOR!
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çıraklar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ve hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümlerinin uygulandığını hatırlatan Dr. Şevkin, meclis aracılığıyla Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
1- Türkiye’de çırak ve stajyer olarak adlandırılan kaç öğrenci bulunmaktadır?
2- Çırak ve stajyer uygulaması kaç yılında başlamış, o tarihten bu yana kaç öğrenci çırak ve stajyer olarak çalışmıştır?
3- Çırak ve stajyer öğrenciler, neden uzun vadeli sigorta kolları olarak nitelendirilen malullük, yaşlılık, ölüm, emeklilik sigorta kollarına tabi değildir?
4- Ülkemizin zor şartları ve emekliliğin uzun sürece yayıldığı göz önüne alınarak milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyen bu durum gözden geçirilecek midir?
5- Çıraklık veya öğrencilik sırasındaki staj çalışmalarının emeklilik hesaplamalarında ilk işe giriş tarihi olarak belirlenmesinin önünde herhangi bir engel var mıdır?