CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; TBMM’de Plan Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alarak eleştirilerde bulundu.
Zeybek; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını önceki yıllara ait bütçeleri üzerinde Sayıştay’ ın yaptığı denetimlerde; muhasebe kayıtlarının tutarlı olmadığı, Bütçede çiftçiye vaat edilen ödemelerin tamamının ödenmediği ve desteklemelerde eksik ödemelerin olduğu yıllar itibarı ile tespit edilmiştir.
2017-2018 yıllarında Bütçe sunuş rakamları ile ödenilen rakamlar arasında farkların olduğu, eksik ödemelerin yapıldığı ve bu uygulamanın doğru olmadığı açıktır. Burada güven açısından sorunlu bir durum söz konusudur. Devletin verdiği sözün çok değerli, önemli bir anlamı vardır. Burada rakamların eksik uygulanması üreticiyi aldatmak olarak ta nitelene bilir. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeli, devletin vermiş olduğu taahhütlerin tam uygulanacağını titizlikle takip etmelilerdir.
TABAN FİYAT UYGULAMALARI GERÇEKÇİ DEĞİL
Tarımda uygulamış olduğunuz taban fiyat uygulamalarınız zamansız ve yersiz açıklamalarınızla üreticinin zarar etmesine neden olunuyor. Kar edemeyeceğini anlayan üreticilerimiz. Girdi fiyatlarındaki aşırı artışları da dikkate alarak ekim yapmaktan vazgeçiyor. Bu nedenle de Ülkemizde işlenen tarım alanları yıldan, yıla azalarak devam ediyor. Böyle devam ederse yakın gelecekte işlenmeyen tarım alanlarının daha da artığını göreceğiz. İşlenen tarım alanlarındaki azalma devam ederken, ithalat rakamları artarak devam edecektir.
Ülkemizin belli bölgelerinde yabancı şirketlerin tohum üretim yaptığı biliniyor. Ayçiçeği tohumu 1Kg 70-80 TL’den satılıyor. Üretilen Ayçiçeğinin 1Kg 2,200-2,300 KRŞ/ TL(iki lira iki yüz veya üç yüz kuruş) tan alıcı buluyor. Burada yabancı şirketlerin ürünlerinin değerli olması, yerli üreticilerin ürünlerinin değerini bulmaması yabancı şirketlerin desteklendiği gerçeğini ortaya çıkarıyor. Kimden yanasınız? Yerli üreticiden yana mısınız? Yabancı şirketlerden yana mısınız? Sorusunu sormak zorundayım.
Bakanlığınızın taban fiyat uygulamalarının yanlış olduğu açık ve net olarak gözükmektedir. Taban fiyat uygulamasını yanlış bulan üreticiler arazilerini boş bırakmaktadır.
Ürünler, üreticinin elinden çıkıp tüccarın eline geçtikten sonra taban fiyat açıklaması yapıyorsunuz! Bu durumda kimi destekliyorsunuz? Üreticiyi mi? Tüccarı mı? Tahılda, Çeltikte, Fındıkta aynı uygulamaları gören üreticilerimiz, girdi fiyatlarındaki aşırı artışları da dikkate alarak üretmekten vazgeçmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı verileri de bunu doğrulamaktadır. İşlenen tarım alanlarındaki azalış devam etmektedir. Vakit geç olmadan üreticiyi destekleyin, gerçekçi ve doğru zamanlı taban fiyat uygulamasını hayata geçiriniz.