CHP deprem Teknik Komisyonu Üyesi Milletvekilleri, Hatay’daki 3 günlük ziyarette teknik çalışmaların bir bölümünü tamamladı
CHP milletvekilleri, Hatay’da teknik inceleme gerçekleştirdi
CHP’li milletvekilleri Hatay depremini tüm yönleriyle inceledi
Hatay’da yeni yerleşim alanlarına dikkat
6 Şubat 2023 Pazartesi saat 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde, saat 13.24’te Kahramanmaraş Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından çalışmalara başlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, bölgede büyük sorun yaşayan tüm vatandaşların dertleriyle dertlenmeye gayret gösteriyor.
Bu kapsamda CHP Genel Merkezi tarafından Tematik Komisyonlar bünyesinde oluşturulan Teknik Heyet’te görevli Jeoloji Yüksek Mühendisi-Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, İnşaat Mühendisi-İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Harita ve Kadastro Mühendisi-Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile Hukukçu-İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan, Hatay’da 3 günlük çalışma gerçekleştirdi. CHP Genel Merkezi’ne sunmak üzere rapor hazırlığına başlayan CHP’li milletvekilleri 20 Şubat 2023 Hatay Samandağ merkezli 6.3 ve 5.4 büyüklüğünde meydana gelen depremler nedeniyle de yeniden binalar ve bir çok bağımsız bölümün yıkıldığını vurguladı. CHP’li milletvekilleri, bu depremlerde de binlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.
Merkez ilçe Antakya, Samandağ, Defne ve İskenderun’daki incelemeleri kapsamında açıklama yapan Milletvekilleri, şunları söyledi:
HUKUKİ SÜREÇ
Hukukçu-İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan: “Teknik Komisyondaki arkadaşlarımızla Hatay ve ilçelerini inceliyoruz. Burada yaşayan ve ölümcül felaketle karşı karşıya kalan insanların sahadaki malıyla, canıyla ilgili hukuksal ve teknik konuları, detaylı bir şekilde, ileride teminat altına alacak şekilde komisyonumuzun raporuna hazırlayacağız.”
YER SEÇİMİ
Harita ve Kadastro Mühendisi-Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı: “Meclis grubumuzun oluşturduğu teknik komisyon olarak Antakya’da, Samandağ’da, Defne’de ve İskenderun’da incelemelerde bulunduk. Deprem dolayısıyla yeni yerleşim alanları oluşturulacak. Yeni yerleşim alanları oluşturulurken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili de bir rapor hazırlayacağız. Özellikle yer seçimi konusuna dikkat edilmesi lazım. Planlama yaparken, planlamanın tüm unsurlarının harfiyen yerine getirilmesi lazım. Ayrıca yerel yönetimler dışlanmadan bu süreç yürütülmesi lazım ki yeni yerleşim alanları sağlıklı ve doğru planlanabilsin.”
JEOLOJİK-JEOTEKNİK ÇALIŞMALAR
Jeoloji Yüksek Mühendisi-Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin: Hatay’dayız. Doğu Anadolu Fay Kuşağı’nın en uç noktasında büyük yıkıma neden olan deprem, yeni yerler seçilirken Fay Zonu’ndan uzaklaşılmasının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Fay Zonları, muhakkak çalışılarak yeni yerleşim alanları seçilirken Fay Zonları’ndan muhakkak uzak olarak seçilmelidir. Aynı zamanda jeolojik, jeoteknik ve mikrobölgeleme çalışmaları yapıldıktan sonra bu alanlara toplu konut yapılmalıdır.”
İNŞAAT ÇALIŞMALARI
İnşaat Mühendisi-İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan : “Teknik Komisyon olarak Hatay, İskenderun, Antakya bölgesinde yapmış olduğumuz incelemelerle birlikte hem yer seçiminin önemine istinaden hem de kurulacak yeni şehirlerin daha güvenli yapılar olması açısından, kullanılacak olan malzemelerin seçimine kadar aslında bundan sonra dikkat edilmesi gerekiyor. Hangi yöntemle inşaatların yapılacağı, bölgeye uygun inşaat tekniklerinin, inşaat yöntemlerinin seçilip seçilmeyeceği ilgili de bundan sonraki süreçte tespitlerimize ve çalışmalarımıza, gözlemlerimize devam edeceğiz.”
CHP Deprem Teknik Komisyonu Üyesi Milletvekilleri, depremden etkilenen iller arasında yer alan Hatay, Osmaniye ve Adana bölümünde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. CHP’li milletvekilleri çalışmalar tamamlandıktan sonra rapor hazırlayacak.