Çamalan’daki tarihi ALMAN MEZARLIĞI’nın restorasyonu yapıldı | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Çamalan’daki tarihi ALMAN MEZARLIĞI’nın restorasyonu yapıldı

Bu haber 09 Eylül 2022 - 12:57 'de eklendi ve 206 views kez görüntülendi.

Türk iş adamı Tufan Gökbuket tarafından restorasyonu gerçekleştirilen Alman Mezarlığı’nda anma etkinliği düzenlendi.  1900’lü yıllarda inşaatı başlayan ve Alman bir firma tarafından yapılan İstanbul- Bağdat-Hicaz Demiryolu yapımı sırasında vefat eden Almanların defnedildiği tarihi Alman mezarlığında anma törenine Alman Büyükelçiliği adına Thomas Back katıldı.

Anca törenine; Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ali Dinsever,  Tarsus Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Ramazan Gözöner ve ekibi, Adana Alman Emekli Fahri Konsolosu Tevfik Kısacık, Darıpınarı Muhtarı Süleyman Tanrıverdi ile Çukurova Gazeteciler Cemiyet Başkanı Cafer Esendemir katıldı.

Thomas Back,  yapılan restorasyon çalışmasından dolayı İş adamı Tufan Gökbuket’e ve katılımcılara teşekkür etti.  Burada vefat etmiş olan tüm kişileri her zaman saygıyla anacaklarını belitti. Adana, Mersin ve Tarsus’la güçlü kültürel bağlantılar kurulması gerektiğini vurguladı. “Geçmişte demiryolu inşası sırasında dağları birbirine bağlayan Karaisalı ilçesinde olan Varda Köprüsü gibi çok güçlü köprüler kurulduğunu, bugünde bu köprüleri kültürel açıdan kurmalıyız.”diye Thomas Back, Çukurova’nın başta yemekleri olmak üzere her yönüyle güzel olduğunu vurguladı.

Almanya’da yaşayan Türk işadamı Tufan Gökbuket ise tarihi Alman mezarlığında yapılan çalışmanın ve anma etkinliğinin Türk- Alman dostluğunu pekiştireceğini belirtti.  “Alman mezarlığının bakımsız olmasının doğru bulmadığını ve buradan geçen binlerce kişinin burada nasıl bir tarih yaşandığını muhakkak bilmesi lazımdı. Aradan geçen 110 yıl sonra onları yeniden hatırlamak gerektiğini düşündüm. Anıtın bakım ve onarımını Alman Büyükelçiliğinden izin alarak yaptırdım. Burada ölen Almanlar, bizim atalarımızla birlikte memlekete bir şekilde hizmet etmek için gelmişlerdi.  Çalışma sırasında şahsıma destek olan Türk ve Alman yetkililere teşekkür ediyorum.”dedi.

Adana Alman Emekli Fahri Konsolosu Tevfik Kısacık,  Çamalan’da bulunan bu anıt hakkında bilgi verdikten sonra “Birinci Dünya Savaşı sırasında ölen ve öncesinde yapılan İstanbul- Bağdat-Hicaz Demiryolu yapımında vefat eden 60 Alman için 1917 yılında yapıldığını belirtti. “Buraya bir bilgilendirme yazısının yeniden koyulmuş olması çok önemliydi.  Alman kentleri ile Çukurova arasında daha büyük kültürel ve turizm faaliyetleri muhakkak yapılmalı ve ilişkiler geliştirilmelidir. Bu konuda Alman Büyükelçiliği’nden yeni projeler bekliyoruz. Çukurova’da güçlü tarihsel bağların olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Tufan Gökbuket Bey’e bu çalışmasından dolayı çok teşekkür ediyorum. Kesinlikle burada böyle bir çalışmaya ihtiyaç vardı.” açıklamasında bulundu.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Tufan Gökbuket Bey’e bu çalışmasından dolayı çok teşekkür etti. Yüzlerce insanın buradan geçerken, burada yaşanan tarihi bilmesi çok önemlidir. Bölgemizde buna benzer daha birçok eser ve çalışma vardır. Gelecek nesillere bu eserlerin ve yapıtların önemi muhakkak aktarılmalıdır.” diyerek yapılan restorasyondan dolayı memnuniyetini belirtti.

Tarsus Belediye Bakan Yardımcısı Ali Dinsever ile Thomas Back’a kültürel, sanatsal ve turizm açısından Alman Kentleri ile ilişkiler kurmak ve geliştirmek için hazır olduklarını belirtti ve Alman Büyükelçiliği’ni Tarsus’a davet ederek, restorasyon çalışmasına her zaman katkı koyacaklarını ve buranın bakımını yaptıracaklarını belitti.