CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen çoklu baro teklifi hakkında söz aldı. İktidarın sunduğu yasa teklifiyle barolarda paralel bir yapı kuracağını kaydeden Bulut, “Çoklu baroyla iktidar ülkeyi tamamen demokrasiden uzaklaştırmaktır” dedi.
TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen Avukatlık Kanunu ve baroların yapısında değişiklik öngören kanun teklifi görüşmelerinin 24. maddesi üzerine söz alan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi döneminde Meclis’te vatandaşın aciliyeti noktasında yasalar yerine, yürütmenin talepleri doğrultusunda yasa yapıldığını söyledi. Bulut, “10 milyon işsizin olduğu, esnafın aylarca iş yerini kapattığı bir ülkede, baronun kendi talebi olmayan bir yasayı tartışıyoruz. Kıdem tazminatı ve sosyal medya da gündemde. Bu yasama daha çok ihtiyaçtan değil, keyfiyetten yerine getiriliyor” dedi.
PARALEL YAPI KURULUYOR
Baroların Anayasal dayanağı olan meslek odaları olduğunu kaydeden Bulut, Anayasa’nın “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak…” yönündeki 135. maddesini hatırlattı. Baroların faaliyetlerinin kamu yararına olduğunu bildiren Bulut, getirilen teklifle kurulmak istenen çoklu baronun Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti. Meslek odaları bölündüğünde ortaya siyasi yapılar çıkacağını belirten Bulut, “Bu yapılarda ayrışma siyasi ideolojiler üzerinden olur. Yapılmak istenen aslında bir paralel yapı kurmaktır. Kamucu gücü muhalif bir yapıyı bölüştürdüğünüzde partilerin değirmenine su taşıyan bir yapıya dönüşür. Burada Anayasa’yı ya da mevcut yapıyı bile yok saysak başka bir ihtiyacı daha karşılamamış oluruz, o da vatandaşın hukuka olan isteği ve ihtiyacı” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞ HUKUK ARAMAYACAK
Avukatların iktidara yakın hâle getirildiğinde vatandaşların hukuk aramayacağını, işinin kolaylaştırmanın yollarını arayacağını belirten Bulut, şöyle devam etti:
O zaman asıl mesele olan çevre, kadın, çocuk, demokrasi gibi unsurlar geri planda kalır, herkes kendi meselesini “Nasıl mahkemeden hallederim?” üzerine yoğunlaşır. Çoklu baroyla halkın hak arama gücünü de kaybetmiş olacağız. Çoklu baroda baroların yüzde 90’ı temsil edemeyecek, meslek birliği yok edilmiş, disiplin soruşturmaları yapılmamış olacak. Örneğin, meslek etiğinde reklam, tabiplerde, eczacılarda, avukatlarda yasaktır; maalesef bu sorgulanmayacak.
ÇOKLU BAROYLA TAMAMEN DEMOKRASİDEN UZAKLAŞACAĞIZ
İktidarın bir STK’ya, derneğe,ihtiyacı olmadığını belirten Bulut, hali hazırda kendisini destekleyen STK’lar ve dernekler olduğunu kaydetti. Bulut, “İktidarın üniversiteye de ihtiyacı yok, çünkü rektörleri kendileri atıyor; kamuda valiler, il başkanı gibi davranıyor, buna da bir ihtiyaç yok; yargı da ellerinde. Bu korkuyu anlamış değiliz. Meslek odalarını yandaş hâle getirince bu korku bitecekmiş sanıyorlar. Çoklu baro sistemi bu amaca hitap etmeyecek. Avukatlar bugün içinde bulundukları durumun farkında. Sadece yandaşlaştırmakadına yapılıyorsabu avukatlara değil bu ülkenin demokrasisine zeval vermek anlamına gelir. Özellikle Mecliste bulunan 130’un üzerinde hukukçu milletvekillerine seslenerek söylüyorum bunu: Eğer bu yasa çıkarsaTarih 27’nci dönemin avukatlarını mutlaka sorgulayacaktır. Çünkü, ne ekerseniz onubiçersiniz. Çoklu baroyla ektiğimiz demokrasi değil, tamamen demokrasiden uzaklaşmaktır” dedi.