“Buğday müdahale alım fiyatı 2 liranın üzerinde olmalıdır” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

“Buğday müdahale alım fiyatı 2 liranın üzerinde olmalıdır”

Bu haber 28 Nisan 2021 - 10:51 'de eklendi ve 239 views kez görüntülendi.

İnsanın beslenmesindeki en stratejik ürünün buğday olduğunu söyleyen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Tarım Bakanlığı ve TMO Yöneticilerine seslenerek “Buğday müdahale alım fiyatı 2 liranın üzerinde olmalıdır” dedi.

ÜRETİCİLERE BAYRAM SEVİNCİ YAŞATALIM

Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış başkanlığında videokonferans sistemi ile gerçekleşen ATB Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında bayram sonuna kadar sürecek kısıtlama sonrası pandeminin azalması dileğinde bulunan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirme konuşmasında “İnşallah hem Adana hemde ülke olarak bu virüsten kurtulur gerçek bayramı yaşarız. Bölgemizde patates, soğan hasadı başladı. Ancak başlangıç fiyatları üreticinin beklentisini maalesef karşılamış değil. Temennimiz üretenin, ticaretini yapanın alın terinin karşılığını almasıdır. Mayıs ayı sonuna doğru turfanda olarak buğdayın bölgemizde ilk hasadı başlayacak. İnşallah temel besin maddesi olan buğdayımız bereketli olur. Ülkemiz bir yıldır pandemiden dolayı sıkıntılı bir süreç yaşadı. Bu süreç bize tarımın önemini bir kez daha gösterdi. Tarım Bakanlığı ve TMO Yöneticileri buğday müdahale alım fiyatını iki liranın üzerinde açıklar ise üretici bayram sevinci yaşar. Bu yılki yağışın yansımaları verime olumlu yansıyacak olup, iyi de bir fiyat bulmasıda üretici memnuniyetini kat kat arttıracaktır.”

ADANA İHRACATTA İKİ MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİ AŞMALI

“Adana narenciye üretimi ve ihracatında iyi noktalara doğru gidiyor. Borsamız kotasyonu içerisinde yer alan narenciye ürünleri yüzümüzü güldürecek haldedir. Bu anlamda narenciye üreticilerimizin kaliteyi ve yurtdışı pazarında talep gören çeşitliliği daha da artıracak bakış açısıyla davranarak üretim süresini uzatması lazımdır. Bu anlamda da bir talebimiz var. İlimizde bir Narenciye Enstitüsü kurulursa; üreticilerimiz ve paydaşlarımız açısından daha bilimsel bir şekilde büyüme ve iyileştirme gerçekleşir. İhracatımız iyi ama Adana iki milyar dolar seviyesini aşamıyor. Bunu aşmanın yolları katma değerli ürünlere yönelmekten geçer. “

ÇUKUROVA KAPALI DEVRE BASINÇLI SULAMA SİSTEMİNE KAVUŞTURULMALI

“Vahşi sulama ile verimli topraklarımızında kayıplar meydana geliyor. Verimli topraklarımızda ki kaybı önlemek için biran önce Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemine geçmek lazım. Çünkü geleceğin en önemli kıymetlerinin başında su gelmektedir. Su israf edilmemelidir. Bu projelerin ihaleleri acil olarak yapılarak Çukurovamız Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemine kavuşturulmalıdır. Su hayattır.”

PROJELERİMİZ DEVAM EDİYOR

Lisanslı Depolarına enteğre olacak yaklaşık toplam beş bin tonluk dört adet yeni konik silo daha yapmak üzere proje hazırlayarak ÇKA’ya sunduklarını da sözlerine ekleyen Başkan Bilgiç, “Tüm üyelerimize ve vatandaşlarımıza ailece sağlıklı geçirecekleri, tüm sıkıntıları unutturacak bir Ramazan Bayramı diliyorum.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.