Bilimsel Eczacılığın 181. Yılı Etkinlikleri Adana ‘da başladı | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Bilimsel Eczacılığın 181. Yılı Etkinlikleri Adana ‘da başladı

Bu haber 14 Mayıs 2020 - 13:04 'de eklendi ve 150 views kez görüntülendi.

ADEO Başkanı Ezc. Yalbuzdağ, “Covid-19 pandemisinde eczacılar fedakarca çalıştı”

Adana Eczacı Odası (ADEO) Bilimsel Eczacılığın 181. Yılı Etkinlikleri çerçevesinde Atatürk Anıtı önüne çelenk koyup,basın açıklaması yapan Başkan Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Eczacılarımız Covid-19 pandemisi süresince fedakarca çalıştı” dedi.

Atatürk Parkı’nda bir araya gelen ADEO Yönetimi, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Ecz. Burhanettin Bulut, TEB Denetleme Kurulu üyesi Ecz. Ersun Özkan, Çü Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Öğülener, akademisyenler, İlaç Dağıtım Kanalları Yöneticileri ile eczacılar Büyükşehir Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşını okudular.

ADEO Yönetimince etkinliğe katılanları çiçeklerle karşılamasının ardından burada açıklama yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Bugün 14 Mayıs Eczacılık Günü, Ülkemizde Bilimsel Eczacılığın başlangıcı olarak kabul edilen ilk eczacılık sınıfının açılmasından bugüne tam 181 yıl geçti. Bu süre zarfında biz eczacılar her koşul ve ortamda ülkemizin her köşesinde 7 gün 24 saat halk sağlığı adına kesintisiz hizmet vermeye devam ediyoruz. Çin’in Wuhan kentinde Kasım ayında başlayan, Mart ayından bu yana dünyada yaşanan Covid-19 Pandemisi ile yaşamımız ve her şey değişmeye başladı. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği adına çağdaş ve güçlü bir Türkiye için el ele vermemiz gerekmektedir. Ülkemiz zor dönemlerden geçiyor. El birliğiyle, yardımlaşma ile zor günleri hep birlikte aşmalıyız. En başından itibaren, eczane ve hastanelerde fedakarca kesintisiz ilaç ve sağlık hizmeti veren tüm meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.”

COVID-19’A KARŞI ECZACINIZ YANINIZDA

“Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerimizde, eczacılarımız toplumda oluşan panik halini yatıştırma, bilgi kirliliğinin yayılmasını önleme, bilinçsiz ilaç kullanımını engelleme ve pandemi sürecinde koruyucu tedbirlerle ilgili halkın bilinçlendirilmesi konusunda önemli rol almış, hastalıkla ilgili güncel bilgi akışını sağlamıştır. Bizler, Pandemi döneminde hastaların doktora gitmeden Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Teminini sağlamış, sokağa çıkması kısıtlanan 65 yaş üstü kronik hastalıkları olan vatandaşlara kronik hastalıklarına ait ilaç temini konularında da görev aldık. Halkın maskeye ulaşamama sorunu nedeniyle ücretsiz maske dağıtımında her türlü riski göze alarak görev aldık. Bölgemizde 4.370.500 adet ücretsiz maske dağıtımını sağladık. Eczacılarımız hastalıkta sağlıkta, Covıd-19’a karşı her zaman halkımızın yanınızda olmuştur. Covıd-19 nedeniyle sağlık çalışanlarının önemi ve vazgeçilmezliği daha da anlaşıldığına inanıyor, Sağlıkta Şiddet Yasası ile Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artık son bulmasını istiyoruz. Sağlıkta olduğu gibi, toplumun her alanında, kadına, çocuğa yönelik istismar ve şiddeti lanetliyoruz.”

ECZACILAR DA EKONOMİK OLARAK ETKİLENDİ

“Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar her geçen gün toplumun tüm kesimlerini etkilemeye başlamışken, birçok eczacımızın da kaçınılmaz olarak her geçen gün biraz daha sağlık hizmeti veremez noktaya geldiğini görüyoruz. Bulaş riskini azaltmak için cansiperane çalışırken, sağlık çalışanlarına sunulan koruyucu ekipmanlardan talep ettiğimiz halde faydalanamadan kendi imkanlarımızla önlemler alarak hizmet vermeye devam ettik. Hastanelerde ve polikliniklerde hasta sayısının azalmasına, birçok sektörde kısa zamanlı çalışma düzenine geçilmesine, sokağa çıkma kısıtlamalarına rağmen tam zamanlı çalışan eczacılarımız, sabit giderlerinin maliyetlerinin artması; buna karşın azalan cirolar ve eczacı karlılığı ile hizmet sunumlarını idame ettiremez konuma gelmişlerdir. Covıd-19 süreci bittikten sonra eczacılarımızın ayakta kalabilmeleri ve halk sağlığı hizmetini sürdürebilmeleri için desteklenmeleri gerekmektedir.”

KENDİ İLACIMIZI ÜRETMEMİZ HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR

“Covıd-19 pandemisi nedeniyle yerli ilacın ve Ar-Ge’ye yatırımın önemi artmış, tedavide kullanılacak ilaçların bulunabilmesi ve Ülkemizde de üretilebilmesinin önemi anlaşılmıştır.  İlaçta yerelleşme mutlaka desteklenmelidir ve ilaçta tekelleşme önlenmelidir. Ülkemiz ilaç noktasında büyük ölçüde dışa bağımlı bir şekilde hizmet vermekte olup döviz kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle ilerleyen günlerde ilaç tedarik sıkıntısı yaşanabilir. Bugün dünyada önemli stratejik ürünlerden biri olan ilaç konusunda  artık dışa bağımlılığımızın azaltılarak ortadan kaldırılması ve yerli ilaç sanayimizin desteklenerek kendi ilacımızı üretmemiz hayati önem taşımaktadır.

Bu noktada ilacın üretiminden tüketimine söz sahibi olan biz eczacılar, bu konuda üzerimize düşeni yapmakta ve yerli ilacı her zaman savunmaktayız.”

MERDİVENALTI ÜRETİM YAPANLAR EN AĞIR CEZAYI ALMALIDIR

“Geçtiğimiz yıllarda aşı reddi ile ilgili de sorunlar yaşandı. Toplumun bağışıklanması ve hastalıkların önlenmesinin önemi şu anda daha da artmıştır. Aşı ile bazı hastalıkların bulaşması ve geniş kitlelere yayılması önlenir. Vatandaşlarımız sağlık otoritelerinin önerilerini ve uygulamalarını dikkate almaları hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından önemlidir. Pandemi nedeniyle hiçbir şey eskisi gibi olmayacak; tedbirler, koruyucu ekipman ihtiyacı, sosyal mesafe, karantina terimlerini bundan sonra daha sık duyar olacağız. Şu da unutulmamalıdır ki pandemi anındaki fırsatçılar, stokçular da unutulmayacaktır. Merdivenaltı üretimlerle halk sağlığını tehlikeye atanlar, belgesiz üretim yapanlar en ağır cezayı almalıdır. Biz eczacılar olarak bu dönemde fahiş fiyat denetimlerine maruz kaldık, maske nedeniyle hastalarımızla karşı karşıya gelmek de dahil yaşamadığımız sıkıntı kalmadı. Amaçlarımızdan biri olan halk sağlığını koruma görevini her türlü zorluklara rağmen yerine getirmeye çalıştık. Maskelerde fiyat artışının sorumlusu bizler değil, buna sebep olanlardı. Maskelerin tavan fiyatla satışının başlamasıyla maskelerin kutu fiyatının da düşmesi, maskeye ulaşmadaki sorunu yaratanların eczacılar olmadığını da göstermektedir.”

MESLEKTAŞLARIMIZIN ‘14 MAYIS ECZACILIK GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUZ

Toplumun sağlık içinde yaşaması tüm sağlık çalışanları gibi biz eczacıların da öncelikli hedefimizdir. Bu anlamda eczacılar olarak dün olduğu gibi bugün ve yarın da en yakın sağlık danışmanı olarak halkımızın her zaman yanında olacağımızın bilinmesini istiyor, sorunları çözülmüş mutlu ve sağlıklı bir Dünya ve Türkiye dileklerimizle tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Eczacılık Gününü kutluyoruz.”

Açıklamanın ardından eczacı ve eczane çalışanları eczane önlerinde Covıd-19 nedeniyle kaybedilen eczacı, eczane çalışanları ve tüm sağlık çalışanlarını anmak adına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.