“Beyaz altın pamukta kapkara tablo” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

“Beyaz altın pamukta kapkara tablo”

Çukurova’da pamuk hasadı başladı, üreticilerin çilesi ise sürüyor, Pamuk üreticisi 30 lira alım fiyatı bekliyor.

Bu haber 16 Eylül 2023 - 12:20 'de eklendi ve 204 views kez görüntülendi.

Beyaz altın pamukta kapkara tablo var”

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova’nın simgesi beyaz altın olarak bilinen pamukta çiftçinin kapkara bir tabloyla karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Hasat sürerken çiftçinin maliyetin çok altında seyreden fiyatlardan ve yetersiz destekleme priminden rahatsız olduğuna dikkat çeken Barut, pamuk üreticileri ile dertleşirken sorunlarına acil çözüm bulunması için bir kez daha çağrı yaptı.

“NE HEYECAN KALDI NE UMUT”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un görüştüğü çiftçilerden, Karataş İlçesi’ne bağlı Helvacı Köyü’nden, 70 dönüm alanda pamuk ektiğini belirten Ahmet Ok, “Pamuk fiyatları 18 lira söyleniyor, zaten maliyeti 25 lira. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. En azından çiftçinin kazanması için 30 lira olması lazım. Seneye ekmek için böyle olması lazım ama zarar ediyoruz şimdi. Böyle olursa seneye ekmek, boş kalsın arazi. Çiftçilik yapmayacağım. Geçen sene pamuk 15-16 lirayken mazot da aynı fiyattaydı. Şimdi mazot 40 lirayı geçti, pamuk fiyatı 18 lira yine. Hasat bayramdır ama hiç bayram yaşamıyoruz. Eskiden hasat zamanı heyecandan uyumazdık artık ne heyecan kaldı ne umut” diye konuştu.

“MALİYET 25 LİRA, EN AZ ÇİFTÇİYE 30 LİRA VERİLSİN”

Pamuk üreticileriyle buluşmasında pamuğun stratejik öneminden söz ederek çiftçilerin taleplerine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise şunları kaydetti:
“İşin aslı pamuk berekettir ve umuttur. Pamuk beyaz altındır ve 30’dan fazla işkolunun ana hammaddesidir. Ancak çiftçiye ve üretime destek verilmediği için pamuk ekim alanları sürekli azalıyor. Çünkü ürettiğinden kazanamayıp zarar eden çiftçi artık ekim yapmıyor. Ülkemizde 1998-1999 yıllarında 757 bin hektar pamuk ekim alanına sahiptik şimdi ise 360-400 bin hektara kadar geriledi. Çiftçi ürününü maliyetin altında satmak zorunda kalıyor. Tarımda enflasyon yüzde 100’ün üzerinde. Geçen yıl pamuk fiyatları 20 liraydı, şimdi 18 lira gibi fiyat söyleniyor. Bu sene 1 kilogram pamuk üretiminin maliyeti 25 lira. Çiftçiye 30 lira verilmeli. Ama konuşulan bu 18 liralık fiyatlar korkutucudur. Bakın 17-18 liraya pamuk satan üretici hızla üretimden kaçar. Kazanç sağlayamayan çiftçi üretimden çıkıyor. AKP iktidarı da bununla beraber ithalata hız veriyor. AKP iktidarı döneminde 28 milyar dolarlık pamuk ithalatı yapıldı. Her sene 2 milyar dolar para harcayarak 1 milyon tona yakın ithalat yaparak paramızı yabancı ülkelerin çiftçilerine veriyorlar. Eğer biz bu kadar önemi olan pamuğun üretimini arttırmak istiyorsak derhal ve acilen pamuk alım fiyatı ve politikası belirsin. Çiftçinin memnun olacağı 30 lira civarında fiyat açıklayın. Pamukta uygulanan destekleme primi en az 3 lira olarak verilsin. Aksi takdirde ovalarda pamuk ekimi yapılmayacak.”