Türk Dil Kurumu (2005) sözlüğüne göre, evlilik ve kan bağına dayanan, karı-koca, çocuklar ve kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik ailedir. Bu tanımdan da anlaşıldığı üzere her bir aile ferdi çok önemlidir. Çünkü aile kurumu çocukların, anne ve babanın dahil toplumdaki en küçük sosyal birimdir.
Aile toplumun temelini oluşturur. Her aile sağlıklı, mutlu çocuklar yetiştirmek ister. Çocukların ilk öğretmenleri aileleridir. Çocukların gelişimi ailenin davranışları ve çocuklarına sundukları eğitim, çevre ile şekillenir.
Dengeli, sevgi ile bağlı olan aileler içinde sağlıklı çocuklar büyütmek mümkündür. Çocukların bağımsızlığını ve özgürce kendini ifade edebilmesine olanak sağlanabileceği bir ortam sunmak ailenin en önemli sorumluluklarındandır.
Aile birliği zaman zaman anlaşmazlıklar sonucu dağılabilir. Aile birliğinin bozulması ailelerin istekle yaptıkları bir durum değildir. Çıkmaza giren aile birliğinde uzman destekleri ile yol alınması sağlıklı olanıdır. Sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirirken anlaşmazlıkların olabileceğini çocuklarımızdan saklamak çözüm sağlamayacaktır. Demokratik aile tutumu ile sorunların, sorumlulukların konuşulabilmesi, fikirlerin paylaşılmasına aile birliği için çok önemlidir.
Aile birliğinin bozulması çocuklarla olan ilişkileri etkilememelidir. Özellikle okul öncesi dönemde hem annenin hem babanın okul ile işbirliği içinde olması ve eğitime katılımları önemlidir. Okul aile işbirliği çocuğun gelişim alanlarını destekleyen önemli bir birlikteliktir. Aile ile okul işbirliği içinde olduğunda öğrenme daha kalıcı hale gelecektir.
Çocuklar yaşadıkları, büyüdükleri ailenin izlerini taşırlar. Çocuğu ihmal etmek, fizyolojik ve psikolojik zarar verilmesi çocukların ruh sağlığına zarar vermektedir. Uzun zaman öncesinde çocukların eğitimlerinde, hayatlarında babalar geri plandaydılar. Yıllar içinde yapılan çalışmalar ile çocukların gelişiminde babaların çok önemli rolleri olduğu anlaşılmıştır. Bazı makalelerde çocuklar ile babaların oynadıkları oyunların çocukların sosyal- duygusal gelişimini pozitif yönde etkilemektedir. Babalarıyla daha fazla olumlu iletişim kurabilen çocukların psikolojik olarak daha az stres yaşadıkları görülmektedir ( Akt. A. Aytar,2017).
Bütün bunların ışığında baktığımızda çocuklarımızın daha mutlu ve sağlıklı olması için babaların çocukların eğitimlerinde, sosyal hayatlarında var olmak için çabalamaları gerekir. Aile birliğinin bozulduğu durumlarda anne ve baba olduğumuz gerçeğini unutmamalıyız. Ayrıldığımız kişi eş olarak seçtiğimiz insan… Eşimizden ayrılmak çocuklarımızın hayatlarından da ayrıldığımız anlamına gelmemelidir. Kendi isteğiniz ile dünyaya getirdiğiniz çocukların gelişimlerini desteklemek ebeveynler olarak sizin görevinizdir.
Çocuklara var olan ebeveynin yoksunluğunu yaşatmamalıyız. Ebeveyn olarak sorumluluklar yerine getirildiğinde mutlu çocuklar yetiştirmek daha kolay olacaktır. Babalardan özellikle çokça bahsetmek istedim. Sevgili babalar sizlerin varlığı ailedeki her bireyde olduğu gibi çok önemlidir. Çocuklarınızla kurduğunuz oyunlar, sohbetler, okulda eğitimlerinin içinde bulunmanız gelecekteki sağlıklı nesillerin temelini atacaktır. Zaman zaman annelerin çocukların eğitiminden sorumlu birinci kişi olarak görülmesi pek doğru değil. Çocuk; her iki ebeveynin birlikte dünyaya getirdiği, dünyaya gelişiyle evi neşelendiren aynı çocuk…
Baba olmak, olabilmek için çabalayan tüm babalara sevgilerimizi yolluyoruz. Çocukların gelişimindeki önemli yerinizi biz uzmanlar olarak asla yadsıyamayız. Okuldaki etkinliklerde yer alan ve evde çocuklarıyla gönlünce oynayan babalar, ellerinize sağlık.
Yavrularınızın size ilk kez ‘baba’ dediklerinde ne hissettiğiniz hiç unutmayın.