ADANALI ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR EDİLMESİN | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

ADANALI ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR EDİLMESİN

Bu haber 28 Haziran 2019 - 10:53 'de eklendi ve 196 views kez görüntülendi.

Buğday Üreticisi Çiftçilerimize İlave Destek Ödemeleri Yapılmasınıve Tarımdaki Girdi Maliyetlerinin (Tohum, Gübre, Mazot, İlaç, Enerji vb.) DüşürülmesiniTalep Eden
İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet ÇULHAOĞLU
Ak Parti Hükümetinin Başarısız Tarım Politikalarından ve Uygulamalarından Vazgeçmesi İçin Cumhurbaşkanlığına Gönderilmek Üzere TBMM’ye Yazılı Soru Önergesi Verdi.
Çulhaoğlu verdiği soru önergesinde;

“Çiftçilerimizin ekilebilir tarım arazilerinin daralması, verimin düşmesi, rekoltenin azalması ve tohum, gübre, mazot, ilaç, enerji vb. girdi fiyatlarındaki sürekli artışlar sebebiyle çiftçilerimiz büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Örneğin; buğday hasadını tamamlayan Adana ilimizde, 2018 yılında 1 milyon 749 bin dekar buğday ekili alandan toplam 680 bin ton rekolte elde edilirken, 2019 yılında ekim alanlarının 1 milyon 530 bin dekara gerileyerek 219 bin dekar azalarak daralmış, ilaveten verimin de düşük gerçekleşmesiyle rekolte 500 bin tonun altında kaldığından Adana’lı çiftçilerimiz çok mağdur olmuştur”
Yine; 2019 yılı Mayıs ayının başında tonu 1.480 TL’ye kadar alıcı bulan ekmeklik buğday, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı fiyatın da etkisiyle hasatta 1.300 liraya kadar gerilemiş, açıklanan bu müdahale fiyatı taban değil piyasada oluşması hedeflenen tavanı belirleyerek mağduriyete yol açmıştır.
Son 16 yılda,52 milyon 250 bin ton buğday ithalatına 14 milyar 100 milyon dolar ödenerekBuğday ithalatında Türkiye Cumhuriyetinin tarihi rekorukırılmıştır.
Buğdayın anavatanı Anadolu topraklarında,16 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 15 Ocak tarihli 649, 650 ve 651 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararlarınız ile“Yurtdışından ithal edilmesi kararı alınan; 1 milyon ton buğdayın, 700 bin ton arpanın, 700 bin ton mısırın ve 100 bin ton pirincin ithalatının “ gümrük vergi oranları sıfırlanarak Toprak Mahsulleri Ofisine tanınan ithalat kotası çerçevesinde;
Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması sebebiyle zor durumda bulunan üreticilerimizin daha düşük maliyetle ve daha kaliteli ürünü vatandaşlarımıza sunabilmesi için geçici pansumanlardan vaz geçilerek, başlıca girdi maliyetlerini oluşturan (tohum, gübre, mazot, ilaç, enerji vb) düşürülmesi hususlarında herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Çiftçilerimizin morallerini bozan ve cari açığın artmasına yol açan ithalata dayalı uygulamalardan vazgeçilerek, yabancılara yapılan ödemelerin çiftçilerimize teşvik edici ilave destek olarak ödenmesinin daha doğru olacağı bilinmekteyken neden böyle bir uygulama yapmayı düşünmüyor sunuz?
Ülkemiz 2002’den önce tarım sektöründe dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden birisi iken, Ak Parti hükümetlerinin başarısız tarım politikalarından ve uygulamalarından vaz geçmeyi en son “Tarımda Milli Birlik Projesi”adı altında açıklanan uygulamayı ve alınan kararları vatandaşlarımız ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?