Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ulusal ve yerel basın mensupları ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi
Gerçekleşen basın toplantısında konuşma yapan Karalar yaklaşık dört aydır görevde olduğunu ve gelir gelmez kadrosunda işleri aksatan çalışmayan ya da uyum sağlayamayan insanları değiştirerek, tamamen işe yönelik işi bilen liyakatli bu işlerde tecrübeli insanlardan oluşturmaya çalıştığını ve bunu yaparken de asla siyasi düşünmediklerini, hangi görüşten ve siyasi partiden olduğuna bakmadıklarını belirtti.
Kadrolar uyumlu, ileriyi görebilen, işi bilen kişilerden oluşmalıdır
Karalar, “İş yaparken en önemli aşamalardan bir tanesi düzgün kadro kurmaktır. Büyükşehir gibi, büyük ülkeler gibi, devasa kurumları alemi cihan olsanız tek başınıza yönetme şansınız yoktur. Ne kadar iyi kadro kurarsanız hem uyumlu, hem ileriyi görebilen, hem işi bilen o oranda başarılı olursunuz. Adana’nın da buna çok ihtiyacı var. Adana’nın son yıllarda hak etmediği bir yerde olduğunu hepimiz biliyoruz. Hummalı bir çalışma içerisinde bulunan arkadaşlarımız var. Bu yükün basamakları arasında mümkün mertebe ASKİ’ye bağlı kalarak ve ASKİ’yi anlatarak geçirmek istiyoruz.
Hem büyükşehir belediyesi hem ASKİ hizmet üreten müesseseler. Dolayısıyla hizmet üretmek içinde o hizmetin bedelini karşılamak gerekir. Yoktan var etmek ancak yüce Allaha mahsustur.” Dedi.
Tüm basın mensuplarına dağıtılan gelir gider tablosunu gösteren dosyalar üzerinden konuşmasına devam eden Karalar, “2018 Nisan- Temmuz arası gelir gideri ve 2019 Nisan-Temmuz gelir gideri koyduk. ASKİ de yaklaşık 10 milyona yakın her ay açık veren bir müessese iken şuan da ayda 15 milyon artı veren bir müessese haline geldi. Zaten para üretemezse mecburi giderlerin dışında iş yapmak hizmet etmek mümkün olmaz.” Şeklinde konuştu.
Karalar: “Ben 21. Yüzyılda Adana gibi bir kentin 3’te birinde sağlıklı su olmamasını içime sindiremiyorum.”
Sağlıksız su oluşu ve arıtma olmayışına değinen Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar ASKİ ile beraber yürüttükleri projelerdene ve tasarruflardan bahsetti.
Karalar, “Ne yazık ki iki güzel nehri olan Adana’mızın 3’te birinde sağlıklı su yok. Bir yığın köyünde su yok. Bunları yapmak zorundayız. Karataş, Yumurtalık, İmamoğlu, Kozan, Tekir yaylası, Saimbeyli, Tufanbeyli gibi ve bazı beldelerimizde Yunusoğlu, Havutlu Doğankent’te arıtma yok. Ben 21. Yüzyılda adana gibi bir kentin 3’te birinde sağlıklı suyun olmamasını arıtmanın olmamasını içime sindiremiyorum. Bu yönde hizmet yapacak olan ASKİ burada, yapabilmesi için para üretmesi gerekiyor. Baktığımız ilk şey şuydu; Ne kadar gelirimiz var? Ne kadar giderimiz var? Üretim yapabilecek halde miyiz? Değil miyiz? Baktık ki ASKİ ciddi manada açık veriyor. Dolayısıyla bizim Adanaya bu şekilde hizmet verebilme şansımız yok. O zaman ne yapacağız? Geliri arttıracağız. Gideri düşüreceğiz. Basit bir işletmeci mantığı. Ve bunu yaptık. Dolayısıyla ASKİ temmuz ayında 22 milyon fazla gelir vermeye başladı. İnşallah daha da arttıracağız.” İfadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına geldiği andan itibaren yaptıkları araştırmalar sonucunda rastladıkları bulguların bilgisini aktaran Karalar şu şekilde konuştu:
“İlginizi çekeceğini sandığım birkaç bulgularımız daha oldu. Onları paylaşmak istiyorum. Bundan sonra olduğunda da paylaşmaya devam edeceğiz. Gelir gider dengesi aleyhte bunu lehe çevirmek lazım. Araç kirası ile başladık. Baktık ki hiç çalışmayan mazot kullanmayan ya da ayda çok az kullanılan araçlar mevcut ve biz onlara kira ödüyoruz. Bunları tespit ettik. Çalışmayan, çalışması zorunlu olmayan araçları iptal ettik. Buradan her ay yaklaşık 2 milyon tasarruf yaptık.
Ödemelerde yanlış hesaplamalardan kaynaklı 4 milyon 30 bin lira fazla para ödendiğini tespit ettik. Bu parayı tahsil ettik. Bu para hepimizin parası milletin parası. Yine yüklenici firmanın vermesi gereken araçlarla birlikte bazı zorunlu hizmetlerin verilmediğini tespit ettik. Bununda bedelini çıkarttık. Oda 4 milyon 145 bin lira. Bunu da tahsil ettik.
Uzaktan okumalı sayaç ihalesi, kanayan bir yara idi Adanada. 100 bin sayaç ihalesine çıkılmış. Sayacın 29 bin tanesi temin edilmiş. 71 bin tanesi edilmemiş. İnşaat bitiyor, iskan alınacak, vatandaşa teslim edilecek, sayaç bekleniyor. Sayaç yok. Sayaç 360 liraya getiriliyor. İhale dosyası üzerinde yapılan incelemelerde üzerine ihale dosyası yapılan isteklinin ekonomik ve mali kriterlerini sağlayamadığı ve zaten sağlayamadığı içinde temin edemediği halde ihale gerçekleştirilmiş. Konuyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunun 235. Maddesine göre ihaleye fesat karıştırma suçundan işlendiği gerekçesi ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştuk. Yaklaşık 2 milyon 255 bini kaydedildi. Fazla ödemeden dolayı 1 milyon 171 bin lira tahsil edilmek için girişimde bulunuldu. Ayrıca ihaleye uygun olmadığı gerekçesi ile de 8 milyon 382 bin lira da mevcut firmaya ceza kesildi.”
Binalarda ki su depoları için çıkılan ihalelerden bahseden Karalar bedelinin 4 milyon 600 bin lira olduğunu söyledi. Yine yapılan incelemelerde böyle bir incelemenin olmadığını tespit ettiklerini vurgulayan Başkan Zeydan Karalar “Yani ne kadar su deposu var binalarda tespiti için ihaleye çıkılmış. İhale bir firmada kalmış. Ama yapılan iş sıfır. İş yok. Dolayısıyla biz bu yapılan işi KDV tutarı dahil 4 milyon 602 bini tahsil ettik. Yükleniciden biz bunları talep ediyoruz.” Dedi.
Araştırma sonuçlarında çıkan diğer bulgular için Başkan Zeydan Karalar şunları ifade etti:
“ASKİ genel müdürlüğünün KDV teşvik belgesi olmasına rağmen 755 bin lira KDV ödenmiş. Bu bir hata. Bir atlama olduğunu tespit ettik. Tahsil heyetine gittik. Hukuk müşavirliğine yazı yazmak şartıyla.
Personel ve araç kiralama ihalesinde aslında teklif aşırı düşük olmayan isteklerin teklifinin aşırı düşük teklifler olarak değerlendirilmesi nedeniyle KDV dahil 729 bin lira kamu zararına sebebiyet verildiği tespit edildi. Bu zararın tahsili içinde gerekli arkadaşlar ilgileniyor.
Genel müdürlüğümüz bünyesinde tüm yazıcı tarayıcı ve fotokopi makineleri alındıkları tarihten bu yana 6 milyon 400 bin sayfa baskı yaptıkları tespit edilmiş. Söz konusu makinelerin tonerlerinin teknik olarak yapabilecekleri sayfa baskı adetleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre satın almaya konu edilebilecek toner adedinin yaklaşık olarak 1000 olması gerekirken 5524 adet toner satın alınmış ve aslında böyle bir şey var ama toner girişi de yok. 2 milyon 124 bin lira bedel tekrarının tahsili için girişimde bulunuldu. Yani sonuç olarak böyle bir toner yok. Sadece fatura var.”
Bir başka ilginç bulduğu olayı da basınla paylaşan Karalar, “Aynı kapsamda 11. Maddede belirtilen makinelerde kullanılmak üzere satın alınan A4 fotokopi kağıdı miktarları da incelenmiş olup toplam 28 bin 350 paket kağıt satın alındığı ve bu alım karşılığında 406 bin TL ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Oysa idaremiz bünyesindeki tüm makinelerin toplam baskı sayısı 6 milyon 400 dür. Yani 14 milyona tekabül ediyor. 8 milyon daha fazla gider vardır. Buda 262 bin lira.
İçme suyunun temini amacıyla yapılan sondaj ve kuyu açılma işlemleriyle ilgili yapılan saha incelemelerinde 35 adet kuyunun hiç açılmadığı tespit edilmiştir. 76 kuyu açalım diye ihaleye çıkılıyor. Yaklaşık bedeli 12-13 milyon. Biz 35 tanesine ulaşabildik. 35 tanesinde hiç kuyu yok. Bir çalışma da yok. Ama sanki açılmış gibi fatura edilmiş. Bununda zararı 5 milyon 267 bin TL. Yani elimizde ki tablonun yaklaşık ederi 60 milyon. ASKİ bu dört aylık çalışmada geçmişe yönelik yapılan eksik, atlama, iyi niyet kötü niyet onu çok kurcalamıyorum. Biz zaten bir sürü dosyada hukuka başvurduk. O kararı onlar verecekler.” Dedi.
Bugüne kadar eksiyi artıya çevirdik
Karalar, “ASKİ de ne yapmışız? Geçmişte 60 milyon fazla ödenen parayı tahsil etmişiz. 10 milyon açık veren ASKİ yi 15 milyon fazla verir hale getirmişiz. Buda dört ayda yaklaşık 60 milyon eder. Demek ki bugüne kadar eksiyi artıya çevirdiğimiz görünüyor.
Adananın üçte birinde ya su yok ya da sağlıklı su yok. Yedigöze barajından Kozan, İmamoğlu, Ceyhan Yumurtalık merkeze ve 163 köye su getirmek için bir ihaleye çıkılıyor. İhale ediliyor. 310 bin 900 küsur.
Ben belediye başkanı olur olmaz yatırımların tamamını bir müddet durdurdum. Çünkü hem ASKİ hem Büyükşehir Belediyesi açık vermeye devam ediyor. Borç üretmeye devam ediyor. Ödemelerini yapamıyor. İşçiye para ödeyemiyor. Bir terslik var bunda bir inceleyelim dedik. Arkadaşlarla toplandık. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, genel sekreter yardımcıları, ASKİ’nin genel müdür ve yardımcıları iyi bir çalışma yaptılar. Bu ihale olduğu gibi devam etseydi. Yedigöze barajından arıtmaya kadar aynı şekilde bu iş 1 milyar 652 milyona kadar ancak bitebilecekti. Fiyat farkı olmaksızın. Ki bu mümkün değil. Şimdi doğru dürüst işçilik ödeyemeyen bir müessese 1 milyar 652 milyona bir işi bitirebilir mi? Bitiremez. Biz bu haliyle devam ettirseydik böyle olacaktı. O proje bitmeyecekti. Çok ciddi bir çalışmadan sonra orada 8 km tünel yerine 3 km tünel. Şuradan geçmesin buradan geçsin açık kazıdan getirelim suyu diye yeni bir proje yaptı arkadaşlarımız. Yine aynı mesafede 285 milyona bu işi bitireceğini gösterecek raporlar koydular önüme. Burada da DSİ benzeri bir iş yapılmış. DSİ fiyatlarıyla iş yapılmış. Belki de biraz daha pazarlık yapıp bunu aşağı çekmekte mümkün olabilecek. Düşünün arkadaşlar biz müdahale etmeseydik. Bu projeye yol verseydik. Fiyatları revize ederek de 681 milyona denk geliyor. Revize etsek dahi olmuyor. Oysa bizim arkadaşlarımızın geniş çaplı bir çalışmasıyla yetkili mühendislerle yeni hatta aktararak yapacakları bu işte yine İmamoğlu, Kozan, Yumurtalık, Ceyhan merkez ve 163 köye sağlıklı su verme işini 285 milyona bitirecekler. Arada 1 milyar 300 milyon TL fark var. Bu para evvela bizim ülkemizin parası. Bizim paramız.” Şeklinde konuştu.
Toplantı basın mensuplarının sorularıyla sona ererken dikkatlerden kaçmayan ise pankartlarda yazılı olan Adana: 1 İsraf: 0 yazısı oldu.
CANSU DEMİRBAŞ