24 saat kesintisiz ve ücretsiz ulaşılabilen eczacılar sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir halkasıdır. Eczacılar, en yakın sağlık danışmanı olarak, hasta ve hasta yakınlarına en iyi hizmeti vermeye gayret etmektedir.
Ancak son yıllarda Hükümetin reform olarak sunduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ilaç alanındaki yeniden yapılandırma, eczanelerin payına daha çok iş yükü ve daha fazla zarar olarak dönmüştür. Eczacılık, ekonomik ve sağlık politikalarından etkilenip her geçen gün ekonomik erozyona uğrarken, Hükümetin yanlış uygulamalarıyla sorunlar da katlanarak artmıştır.
Çalışanlarıyla birlikte 70 bin kişilik büyük bir aile olan eczacılar, bugünü bayram olarak kutlayamamaktadır. Kârın ilaca bağlı olarak belirlenmesi, ciro azalışının eczanenin kârını azaltması nedeniyle eczacılar işletim masraflarını dahi karşılayamayacak duruma gelmiştir.
2004 yılından bu yana referans fiyat uygulamasına bağlı olarak defalarca düşen ilaç fiyatları, tasarruf adı altında üst üste yapılan fiyat indirimleri ve ıskonto zararı nedeniyle eczanelerde oluşan stok zararlarının yasal güvence altına alınmaması nedeniyle bir çok eczacı kepenk kapatmak zorunda kalmıştır.
Ülkemizde son yıllarda artan “sağlık çalışanlarına şiddet” maalesef eczacılara kadar uzanmıştır. Neredeyse her gün yapılan mevzuat değişiklikleri, bulunamayan ve/veya ödenmeyen ilaçlar nedeniyle hasta ile eczacı karşı karşıya bırakılmaktadır.
Hastalardan alınan katkı/katılım paylarının sorumlusu gibi görünen eczacılarımızla, yurttaşlar arasındaki sevgi ve saygı büyük yara almıştır.
Verimli ve düzgün çalışan bir provizyon sisteminin kurulamaması, kamuda, hastanelerde ve ilaç sanayinde eczacılara yönelik kadroların oldukça sınırlı olması, eczacısız hastanelerin bulunması, özellikle hastane eczacılarının depo sorumlusu gibi görülmesi eczacıların bir an önce çözülmesini istediği acil sorunlardır.
Tüm olumsuz koşullara rağmen yaşadıkları sorunların bir an önce çözülmesi dileğiyle, meslektaşlarımın 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü’nü kutluyorum.