Adana Barosu Staj Eğitim Komisyonu tarafından 2019-2020 Eğitim Dönemi tanışma ve açılışı, 25 Eylül 2019 Çarşamba günü Seyhan Otel Konferans Salonunda düzenlenen programla yapıldı.
Programa Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Baro Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Duygu Özgüven, Av. Timur Ortatepe, Av. Miyesser Ersalan Önenli, Av. Timur Ortatepe, Av. Nevzat Elçi, Av. Furkan Kılıç ve Av.Mert Kuşdemir ile Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi Av. Mustafa Çinkılıç, Adana Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak, önceki dönem Baro Başkanlarından Av. M. Ziya Yergök, avukat ve stajyer avukatlar ile davetliler katıldı.
Staj eğitim komisyonunun yeni dönem eğitimleri İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candademir, Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı “Stajdan Baro Başkanlığına; Kariyer ve mücadele mesleği Avukatlık “ başlıklı ilk dersle başladı.
Baro Başkanları tecrübelerini ve önerilerini paylaştı.
Stajyer avukatlara girişte, Ali Haydar Özkent’in “Genç Avukatlarla Gizli Konuşmalar”, Av. Güneş Gürseler’in “Genç Avukatlara Güncel Öneriler” isimli kitaplar hediye edildi.
Programın açılışında Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük güncel ve hukuki konularda görüş ve düşüncelerini paylaştı. Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük; sözlerine dün Adana’da yapılan terör saldırısını kınayarak başladı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da önemli bir etkinlik ile genç meslektaş adaylarının bilgilerine, tecrübelerine ve mesleki bakış açılarına katkı sunacak bir program hazırladıklarını ifade etti.
Davetlerini kırmayarak programa katılan Baro Başkanlarımıza teşekkürlerini sundu.
Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, geçtiğimiz yıl genel kurul kararıyla başlatılan 0-2 yaş meslek grubunda yer alan meslektaşları için CMK görevlendirmelerinde 200 puanlık pozitif ayrımcılıktan staj dönemleri sonunda mesleğe başlayacak genç meslektaşlarının yararlanacaklarını ayrıca ilk yıl için üyelik aidatlarının sembolik olarak sadece 1 lira olacağını kaydetti.
“İHTİYACA UYGUN YASALAŞMALI”
Yargı paketi konusunda da görüşlerini dile getiren Baro Başkanımız Av. Veli Küçük,”Son dönemde yargı reformu çalışmalarının en temel unsurlarından birisi avukatlığa giriş sınavıydı. TBMM’ye sunulan tasarıda sadece avukatlık mesleğine değil merkezi bir hukuk mesleklerine giriş sınavıyla bu süreç yönlendirilme ve ilerleme aşamasına gelmiş durumda. Hakim, savcılık, avukatlık, noterlik grubundaki mesleklere girişler merkezi bir sınavla yapılacak. Bana göre bu planlama konuşulmalı, değerlendirilmeli ve ülkemizin ihtiyacına uygun şekilde yasalaşmalıdır.
Temel sorunumuz çok sayıda hukuk fakültesi ve kontenjanların çok fazla olmasıdır. Çünkü yargı strateji belgesi açıklandı ve burada bu hukuk fakültesinin sınırlandırılması konuşulurken üç yeni hukuk fakültesi açıldı.
Yargı strateji belgesindeki unsurlardan birisi de yeşil pasaport. Tasarıda 15 yılını dolduran avukatlar için yeşil pasaport verilir değil, verilebilir deniyor. Kişisel olarak yeşil pasaportu önemsiyorum, ancak yargı bağımsızlığını, hak ve özgürlükleri, demokrasiyi yaşama geçirmediğimiz bir ülkede bu kavramlar ne ifade eder. Önceliğimizin hak, hukuk, adalet olduğu kanaatiyle bu çalışmaları elbette destekliyor, önemsiyor ve yanında yer alıyoruz.” dedi.
STAJ EĞTİMLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, bu dönemde yapılacak staj eğitim çalışmalarının 3 ayrı grup halinde olacağını belirterek staj evresi döneminizi çok önemsedikleri ifade ederek, “Sizlerin değerli üstadlarımızın tecrübe ve yaşanmışlıklarından bu staj döneminde çok artı unsurlar elde ederek mesleğe hazır olacağınıza inancım tamdır.
Baromuzun staj dönemi için hazırladığı kurallara mutlaka uyunuz. Staj sonrasında mesleğe başlayacaksınız. Avukatlık öz güven mesleğidir. Avukatlık duruş isteyen ve etkili iletişim gerektiren bir hizmet sektörünün en önemli mesleklerindendir. Avukatlık; kamusal saygınlığı ve yaklaşık 3000 yıllık geçmişiyle kutsal bir meslektir. “ şeklinde konuştu.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük şöyle devam etti;
“Son dönemde avukatlarımıza ve mesleğimize dönük saldırıları hep birlikte izliyoruz. Yakın zamanda Bursa ve Mardin’de yaşadık. Avukatlığı sonunun ve hukuksal problemin kaynağı ya da objesi olarak gören sakat, sorunlu, yanlış bir bakış açısının ne yazık ki olumsuz örnekleri.
Psikolojide uzmanların tavsiyeleri var. Stresli, sorunlu insanlarla bir arada olan meslek gruplarına öneri ve tavsiye niteliğinde. Bu kurallar oluşan stresten, meydana gelen negatif durumdan kişinin kendisini koruması gerektiğini ifade eder. Bunu yapabilmek için de önsezilerin ve gözlem yeteneğinin de üst düzeyde olup bunu görebilmek, farkına varabilmek gerekir.
Uzmanlar bunu şu örneklerle paylaşırlar; Üzeri kum dolu ve hızla giden bir kamyonu stresli ve sorunlu insanlara benzetilerek, sorunlarını sizin üzerinize yansıtmasına yani kamyonun üzerindeki kumu üstünüze boşaltmasına izin vermeyin.
Fark edin. Nasıl fark edeceğiz? Tecrübeyle fark edeceğiz. İnanları gözlemleyebilme sezgilerinizi, yeteneklerimizi, tecrübelerimizi her geçen gün bir adım ileriye taşıyarak bunu yaşama geçirebilmemiz mümkündür.
Bugünden itibaren 2885 avukatı ve 555 stajyer avukatı olan büyük Adana Barosu ailesinin birer mensupları oldunuz. Büyük ailemize staj sonrasında da katkı sağlayacağınızı, güç vereceğinize inanıyorum. Toplantı öncesi verilen kitapları mutlaka okuyunuz. Kitaplarda verilen önerileri öğreniniz. Bu bilgiler meslek yaşamınızda sizlere pusula olmalıdır.”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, konuşmasının ardından yönetim kurulu üyelerimizi tanıttı.
Baro Genel Sekreteri ve Staj Eğitim Komisyonu Koordinatörü Av. Semih Gökayaz da staj eğitim dönemi, Staj grupları, eğitim programı ve içeriğiyle ilgili bilgiler verdi.
Staj eğitim döneminin verimli bir şekilde değerlendirilmediği durumda ruhsat alan avukatın mesleğe adaptasyonu sağlayamadığı, ücretli iş bulmakta zorlandığı ve ofis açmaktan korktuğu için kısır bir döngüye girdiğini, staja yeni başlayanların bu tehlikenin varlığını bilerek staj dönemini en iyi şekilde geçirmeleri gerektiğini belirtti.
Av. Semih Gökayaz ayrıca, staj boyunca stajyerlerin uyması gereken kurallar ile stajyerin hak ve yükümlülükleri hakkında uyarılarda bulundu. Daha sonra staj komisyonu üyelerini stajyerlerini tanıştırdı.
Sunumların ardından Programın moderatörlüğünü üstlenen Baro Başkanı Av. Veli Küçük’e; Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Değerli bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarından dolayı İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candademir’e Adana Barosu adına teşekkür plaketi takdim edildi.