Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümünde, 25 yıldır bekleyen 16 bin hak sahibi Çukurova Belediyesi’nin düzenlediği törende tapularına kavuştu. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, 5 yıl süren büyük uğraşlar sonucu Adana’nın önünü tıkayan Şambayadı, Kabasakal ve Esentepe’nin imar sorunu çözdüklerini belirterek, “Bölgeye 250 bin kişinin yaşayacağı örnek bir kent kuracağız” dedi.
Adana 5 Ocak’ta iki bayramı birden kutladı. Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümü coşkuyla kutlanırken, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’in 5 yıllık mücadelesi sonucu 25 yıllık mağduriyetleri sona eren Şambayadı, Kabasakal ve Esentepe bölgelerindeki 16 bin hak sahibi tapularına kavuştu.
Çukurova Belediyesi önünde binlerce kişinin katıldığı törende Adanalılar hem 5 Ocak coşkusunu, hem de tapu sevincini yaşadı. Törende konuşan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, ne söz verdiyse yerine getirdiğini belirterek, bazı nedenlerden dolayı yapımı gerçekleşmeyen öğrenci yurdu projesinin Eylül ayında bitirileceği müjdesini verdi. Başkan Soner Çetin, “Öğrenci Yurdu Projesi’ne çok önem veriyoruz. Temeli attılar da, yurdu yapamadılar diye eleştiriyorlar. Belediyenin imkanlarını biliyorsunuz. O günlerde yurda ayıracak kaynağımız yok. TMMOB ile oturup, bir müzakere yaparak sözleşme imzaladık. Yeri tahsis edip, temelini atacaktık, onlar da bir yıl içinde yapıp teslim edeceklerdi. Ama sonradan TMMOB sözünde durmadı. Ekonomik sorunları gerekçe gösterdi. Biz, kısıtlı olanaklar içinde (para varken herkes harcar, para varken hizmet yapmak kolay) önemli olan bu kısıtlı olanaklar içinde hizmet etmesidir. Biz CHP’li belediyeler ne kadar kısıtlı imkanlar içinde olursak olalım, ekonomik zorluk yaşarsak yaşayalım, göreceksiniz önümüzdeki 5 yılda belediyecilikte destan yapacağız destan. Hep birlikte yazacağız bu destanı. Sizin paranıza dokunmadan, belediyenin kasasından tek kuruş para çıkmadan, kat karşılığı inşaat sözleşmesini imzalayacağız. 400 kişi vaad etmiştik, 530 kişilik, yarı kız yarı erkek öğrenci yurdunu yapıp, eylülden önce de hizmete açacağız” dedi.
AĞZI OLAN KONUŞUYOR ELİ OLAN YAZIYOR
2014 yılında göreve geldiğinde Adana’nın en önemli sorunlarından biri imar sorunu olduğunu bildiğini, bu sorunun kentin önünü tıkadığını belirten Başkan Soner Çetin, uzun uğraşlar sonucu bu sorunu çözmenin mutluğunu ve gururunu yaşadıklarını anlattı. Başkan Soner Çetin, bu konuda yapılan spekülasyonlarla ilgili şunları söyledi:
“Son günlerde çok speküle ediyor bu konu. Sosyal medyada ağzı olan konuşuyor, eli olan yazıyor. Gerçekleri burada bu kardeşinizden dinleyeceksiniz. 2014’te göreve geldikten bir süre sonra kangren olan sorunları çözmeye ant içmişiz. Dönemin sayın valisine gittik, hazinenin açtığı davalar nedeniyle, 1995 yılından bu yana yaşanan bir mağduriyet var, Adana’nın önü tıkanmış vaziyette. Gelin adınızı tarihe yazalım, el ele verelim. Hazine’ye talimat verin. Biz hazinenin kaybı olmasına da izin vermeyiz. Bizler devletçiyiz, vatanına milletine bağlı insanlarız. Nitekim bunu yaptık. Hazine’ye fazladan 900 bin metre konut alanı kazandırdık. Bütün davalarını geri çektiler. Hazırladığımız planları Büyükşehir’e gönderdi, o dönemki başkan Hüseyin Sözlü, 5 binlik planı beğenmediğini söyledi. Yoksa bu sorun 2015’te bitmişti. Daha sonra binlik ve 5 binlik planları birlikte hazırladık. Harika bir plan hazırladık. Adana’nın geleceği burası. Kesintisiz yeşil aks ve donatıları, sosyal tesisleri, meydanıyla harika bir proje.”
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Tapu ve Kadastro görevlilerinin büyük bir özveriyle çalıştığını, Çukurova Belediyesi’nin de işlerin bir an önce tamamlanması için personel ve lojistik destek verdiğini açıklayan Başkan Soner Çetin “Allah’ın izniyle bitirdik. 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle 16 bin parselin hak sahibinin tapusunu sizlere vekaleten asıllarını teslim aldım. Biz, kimseyi kandırmıyoruz burada. Çocuk oyuncağı değil, yaptığımız işin ciddiyetindeyiz. Haddimizi de sınırımızı da yetkimizi de biliriz. Biz bu milletten yüzde 60 ile yetki almışız, bunun gereğini elbette yaparız. Hiç kimse hasetlik yapmasın, başka şeyler çıkartmasın bundan. Önceki döne bu işe katkı sunan, Sayın Hüseyin Sözlü’ye, o dönem Seyhan Belediye Başkanı olan Sayın Zeydan Karalar’a, belediye meclis üyelerine, geçmiş dönem ve şimdiki valimize teşekkür ediyorum. Kolektif bir çalışmanın sonucuyla bu işi çözdük. Ben sadece bu işin onurunu yaşamak, sonrasında da işimize gücümüze bakmak istiyorum. Bizim de çorbada tuzumuz var, bunu torunlarımıza anlatmak istiyorum. Benim tek derdim bu” şeklinde konuştu.
Bölgede 250 bin kişinin yaşayacağı örnek bir kent oluşturulacağını kaydeden Başkan Soner Çetin, şöyle devam etti:
250 BİN KİŞİLİK ÖRNEK BİR KENT OLACAK
“Büyükşehir Belediye Başkanımız ile birlikte baretlerimizi takıp, ara sokaklarımızda el ele omuz omuza sağlam bir altyapı ve 4’er şeritli yollar, kaldırımda yeşil bant, hemen yanında bisiklet ve yaya yolu, bir yeşil bant daha ve arka tarafta tali yol yapılacak. Cadde kenarına park etme dönemi artık bitecek. Burası Türkiye’ye örnek olacak. Burada sadece hak kaybının önüne geçmiyor, bugün 250 bin kişinin yaşayacağı, idealimizdeki engelsiz ve her anlamda yeşille donatılmış, tertemiz, pırıl pırıl bir kent yaratacağız. Belirli bir yükseklikte binaya izin vermeyeceğiz ve hepsinin çatısı olacak. Kim bu memleket için çivi çakmışsa hepsinden Allah razı olsun. Binaların çatısından renklerine kadar her şeye karar vereceğiz. Son derece katı kurallar uygulayacağız. Engelliler için yaşanabilir yaşam yapacağız. Müteahhitleri tekerlekli sandalyeye oturtacağız. ‘Sen binaya tekerlekli sandalyeye ile girebiliyorsan o zaman izni vereceğim. Laf olsun diye hizmet üretmeyeceğiz.”
Yüzüncüyıl Mahallesi’ndeki heyelan bölgesi ile ilgili sorunu da çözeceklerini ayrıca bu dönemde Belediyeevleri Kentsel Dönüşüm Projesini tamamlayacaklarını vurgulayan Başkan Soner Çetin, Adanalıların 5 Ocak Kurtuluş Bayramını da kutladı.
BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIMIZI ORTAYA KOYDUK
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar da konuşmasına 5 Ocak Bayramını kutlayarak başladı. Adana’nın milli mücadeleye ilham veren kent olduğunu vurgulayan Zeydan Karalar, “Bizim belediyecilik anlayışımız; görüyor ve şahit oluyorsunuz. Rantiyeye geçit vermeyen, halkın parasını halkın faydası için harcayan, gereksiz harcamayan, ekonomik ve en uygun şartlarda harcayan, halkın belediyeciliğini yapıyoruz. Biz belediyeyi ilk teslim aldığımızda işçinin parasını ödeyemeyen, mazot alamayan perişan bir belediye vardı. Olağanüstü kötü bir durumdaydı. 6 ay içerisinde maaş verir hale getireceğimizin sözünü verdik” dedi.
İNSANCA YAŞANACAK BİR ŞEHİR KURULACAK
Zeydan Karalar, Adana’nın imar sorununun çözümü için Soner Çetin’in çabalarına şahit olduğunu söyleyerek, “Bizim belediye başkanımız 3-5 yoğunluk istemedi, oradaki yoğunluk hem yeşili, hem sosyal yaşamı koruyacak, insanca yaşamı gerektiren ne varsa bunu getirecek bir yoğunluk istedi. Ben buna şahidim. Tabi ki, bu çabasına destek veren eski belediye meclis üyelerine teşekkür ediyorum. İyi ve hayırlı bir iş oldu. Ve göreceksiniz ki orada öyle bir kent yaratacağız ki, 4 şerit gidiş 4 şerit geliş, yeşillikli, insanların rahat ettiği ve onur duyduğu bir yere getireceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından hak sahiplerine tapuları Çukurova Belediye Bakanı Soner Çetin ve törene katılan protokol tarafından verildi. Törende hak sahipleri adına konuşan Uğur Tekin Çetinkaya, “25 yıldır beklediğimiz sorun çözülünce Sayın Başkan Soner Çetin’i aradım. ‘Başkanım ben bu yılbaşı piyango bileti almadım. Çünkü bu sorunun çözülmesiyle bize zaten büyük ikramiye çıkmış gibi oldu. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.
MANUŞ BABA’DAN KURTULUŞ KONSERİ
Törene Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Orhan Sümer, CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, CHP Seyhan İlçe Başkanı Ahmet Dardağan, CHP Çukurova İlçe Başkanı Av. Remzi Ümit Atay da katıldı.
Tapu töreninin ardından konser veren sanatçı Manuş Baba şarkılarıyla Adanalıları coşturdu. Manuş Baba’nın sevilen şarkılarını seslendirdiği konserde 5 Ocak coşkusu doruğa çıktı.