5 NİSAN AVUKATLAR HAFTASI ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

5 NİSAN AVUKATLAR HAFTASI ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

Bu haber 04 Nisan 2019 - 10:31 'de eklendi ve 331 views kez görüntülendi.

Adana Baro, 5 Nisan Avukatlar Haftası etkinlikleri kapsamında Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Derneği işbirliği ile “Tahkimde Güncel Konular ve Tahkimin Geleceği” ‘başlıklı konferansı Divan Otel Yaşar Kemal Salonu’nda, yönetim kurulu üyeleri, avukatlar, Çukurova Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ve davetlilerin geniş katılımıyla yapıldı.

İki oturum halinde yapılan konferansın açılışında konuşan Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, sözlerine 5 Nisan Avukatlar Haftası dolayısıyla tüm meslektaşlarının avukatlar gününü kutlayarak başladı.

31 Mart yerel seçimleri başta olmak üzere ülke ve kent gündemine ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu.

MESLEKTAŞLARININ GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Av. Küçük “Adana Barosu 5 Nisan Avukatlar Haftası etkinlikleri dün itibariyle müzik topluluğumuzun eğlenceli konseriyle başladı. Bugün de genç meslektaşlarımız ve birbirinden kıymetli konuşmacılılarımızın yer aldığı konferansla hem bilgilerimizi geliştireceğiz hem de deneyimlerimizi, değerli hocalarımızın sunumlarıyla daha üst düzeye çıkaracağız” dedi.

“BASKI VE NEFRET SÖYLEMİ DEĞİL, HALKIMIZ VE DEMOKRASİMİZ KAZANMIŞTIR”

Seçimlerin ardından İstanbul, Ankara ve Adana’da yaşanan hile tartışmalarına, Anadolu Ajansı tarafından veri akışının kafalarda soru işaretleri bırakacak şekilde durdurulmasına dikkat çekti.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Dün yeni seçilen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yüreğir Belediye Başkan adaylarından Kamuran Karaca’ya yönelik Yüreğir Kültür Merkezi’nde yapılan saldırıları kınıyorum. Yaşanan tablo maalesef halen demokrasiyi içselleştiremediğimizi göstermektedir. Bu seçimden çıkaracağımız bazı dersler de vardır. Her şeyden önce, daha fazla adalete, uzlaşmaya, sevgiye ve demokrasiye ihtiyacımızın olduğudur. Sandıklara ve seçim sonuçlarına itirazlar da aynı titizlik ve özveriyle yapılarak demokrasi sürecinin keyfi yaşanmalıdır.” dedi.

“TAHKİM ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA ÖNEMLİ BİR ÇÖZÜM YOLUDUR”

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, tahkimin aslında adalete açılan arabuluculuk, uzlaşma, hukuki süreç analizi gibi kapılardan biri olduğunu ifade etti ve tarihsel süreci hakkında bilgi verdi.

Av. Küçük, Türkiye’de tahkim uygulamalarına duyulan ihtiyaçtan bahsetti.

Av. Küçük, “Tahkim ülkemizde ve dünyada önemli bir çözüm yoludur. Uzlaşma ve Arabuluculukla yaygınlaşan alternatif çözüm yolları tahkim ile uzun zamandır hukuk yaşantımızda vardı. Hukuk davalarında tahkim ve sigorta tahkimi son dönemde iyice yaygınlaşmıştır.” dedi.

Ülkemizdeki adliyelere gelen dosya sayısının fazlalığının yargının iş yükünü arttırarak çözüm sürecinin uzadığını ifade eden Av. Veli Küçük “ Adalete erişimin, hak arayışının hızlı, çabuk, adil olabilmesi çok önemli. Bu çözüm yollarının da bu amaca hizmet ettiğini hep beraber görüyoruz. Bazı çekincelerimiz var. Bu çekincelerimiz özellikle arabuluculuk konusunda artıyor. Aile hukukuna dair uyuşmazlıkların arabuluculuk kapsamına alınma çabaları gibi söylentiler, toplumsal sorunların yaşandığı, kadının aile içine hapsedilmeye çalışıldığı, istismara maruz bırakıldığı dönemde doğru olmayacağını düşündüğüm unsurlar olacaktır “ şeklinde konuştu.

Adana’da bu hafta sonu Portakal Çiçeği Karnavalı ve 19 Nisan’da Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Arabuluculuk hakkında Baromuz ve Adana Ticaret Odası ev sahipliğinde yapılacak konferansın duyurusunu da yaptı.

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Derneği Başkanı Yelda Yalçın ise Adana gibi ticarette stratejik öneme sahip şehirlerde tahkim uygulamalarının yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

Yalçın, “Komşu ülkelere bakıldığında sözleşmelerde sıklıkla tahkim kaydına rastlayabiliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada İran’ın küçük bir ilçesindeki bir tacirin dahi tahkim kaydını sözleşmelerinde matbu haline getirirken bizim ülkedeki tacirler için aynı şeyin söylenmesi mümkün değildir. Tahkimin ne olduğu henüz bazı kesimler tarafından bilinmemektedir. Biz Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Derneği olarak bu bilincin ve tahkim kültürünün artması amacıyla çalışlarımızı sürdürüyoruz. Bu toplantının bu amaç doğrultusunda önemli bir adım olduğunu düşünüyorum “şeklinde konuştu.

Daha sonra Av. Rasime Eşelioğlu’nun moderatörlüğünde konferansın ilk oturumu; Prof.Dr. Hakan Pekcanıtez Türkiye’de Tahkimin Gelişimi, Prof. Dr. Simel Sarıalioğlu – Tahkim Sözleşmesinin Hazırlanması, Av. Mehmet Gün de – Tahkim Hakemliği Ve Etiği hakkında sunumlarıyla devam etti.

BARO BAŞKANI İKİNCİ OTURUMDA MODERATÖRLÜK ÜSTLENDİ.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise;
Doç.Dr. Mustafa Erkan- Milletlerarası Tahkimde Yetki Sorunları, Av. Dr. İsmail Esin- Şirketler Hukuku Uyuşmazlıklarında Tahkim ve Av. Dr. Serhat Eskiyörük- Enerji Yatırım Uygulamalarında Tahkim hakkında önemli açılımlarda bulundu.

Sunumların tamamlanmasından sonra soru-cevap bölümüne geçildi.

Dinleyiciler tarafından konuşmacılara yöneltilen sorular ile konferans interaktif olarak daha da zenginleşti.

Konuşmacılar, avukatlar merak ettikleri konularda açıklamalar yaptılar.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 5 Nisan Avukatlar Haftası etkinlikleri kapsamında yarın Çağ Üniversitesi’nde ‘Sosyal Medya Hukuku’ konulu konferansı duyurdu ve tüm katılımcıları davet etti.

Ardından baro adına konuşmacılara teşekkür plaketleri takdim edildi.