3 Aralık Engelliler Gününde Engellilerin karşılaştıkları sorunlar | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

3 Aralık Engelliler Gününde Engellilerin karşılaştıkları sorunlar

Bu haber 04 Aralık 2018 - 16:48 'de eklendi ve 296 views kez görüntülendi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 03/12/2018

 

İsmail KONCUK

Adana Milletvekili

 

 

Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Engelli olmak bir takım sorunlar meydana getirse de aslında en önemli sorun, engelli olmayanların yarattıkları engellerdir. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarını sadece bu günde değil her gün anımsamak, sorunlarına çözüm aramak ve üretmek adına onların sesi olmak için soru önergesi hazırlanmıştır.

Bu bağlamda;

 

1- Özel eğitim okul ve sınıflarında özel eğitim öğretmeni açığı bulunmaktadır. Söz konusu özel öğretmen açığının kapatılabilmesi için, başka branşlarda öğretmenlik yapan ve hiçbir şekilde özel eğitim müfredatı görmemiş öğretmenlerin kısa süreli bir sertifika programına dâhil edilmesiyle, özel eğitim öğretmeni statüsü verilmektedir. Bu kapsamda:

  1. a) Özel eğitim sınıflarında ya da özel eğitim okullarında görev alan özel eğitim öğretmenlerinin toplam sayısı nedir?
  2. b) Alan/branş dışı sertifika programı ile özel öğretmenlik yapan öğretmenlerin sayısı nedir?
  3. c) Hem alan/branş dışı hem de özel eğitim öğretmeni olarak görev yapan öğretmenlerin (birinci, ikinci ve üçüncü) kademelere dağılımları nedir?
  4. d) Özel eğitim öğretmeni ihtiyacı, neden yeni özel eğitim öğretmeni ataması yapılarak değil de diğer branşlardan atama yapılarak giderilmek istenmektedir?

2- Sınıfına engelli bir öğrenci kaydı yapılan kaynaştırma sınıfı öğretmeninin tabi olduğu standart bir (oryantasyon eğitimi, engelli öğrencinin ailesi ile ortak çalışma programı vb.) prosedür var mıdır? Engelli öğrenci ile öğretmen, engelli öğrenci ile sınıf arasında hangi uyumu sağlayıcı programlar uygulamaktadır?

3- Kaynaştırma eğitimine, özel eğitim okullarına ve özel eğitim sınıflarına devam eden öğrencilerin öğretmenlerinden kaç tanesi “Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı” hazırlama konusunda eğitim almıştır?

4- Son 5 yılda kaynaştırma raporu iptal edilen kaç öğrenci olmuştur?

5- Eğitim profesyonellerinin (rehberlik, kaynaştırma ve özel eğitimde öğretmenleri ile idari kadrolar ve eğitim müfettişlerinin) hizmet öncesi ve sırasında aldıkları hizmet içi eğitimler nelerdir? Bulundukları kadrolara göre son beş yıl içinde kaç saatlik eğitime tabi tutulmuşlardır?

6- Türkiye’de özel eğitim öğretmenliği, işitme, görme, zihinsel engelliler öğretmenliği konusundaki yükseköğretim ön lisans ve lisans programlarının yıllık kontenjan sayısı nedir?

7- Özel eğitim öğretmenliği, işitme, görme, zihinsel engelliler öğretmenliği bölümleri olmasına rağmen akademik personel olmadığı için öğrenci alımı yapılmamaktadır. Kaç üniversite, bölüm olmasına rağmen akademik personel olmadığı için öğrenci alımı yapmamaktadır? Bu bölümlerde kaç akademik personel vardır ve üniversite dağılımları nasıldır? Bu bölümlerden mezun olup yurtdışına eğitime gönderilen öğrenci sayısı nedir?

8- Okullarda eğitim gören engelli öğrencilerin başarılılarını arttırmak için, gölge öğretmen uygulaması öngörülmektedir. Ancak bu öğretmenin hangi yasal düzenleme, hangi bütçe olanaklarıyla istihdam edileceği ya da kim olacağına dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu konuda önümüzdeki dönemlerde atılması planlanan adımlar nelerdir?