CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen yıl 183 mihrakta, 2017 yılında ise 166 mihrakta koyun keçi çiçeği hastalığının tespit edildiğini açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Koyun-keçi çiçeği, 2017 ve 2018 yılında hangi bölgelerde kaç hayvanda görülmüştür? İnsana bulaşabilmekte midir? Bu tür hayvanların bulaşıcı olması ve iyileşme süresi uzunluğu nedeni ile takibe alınmakta mıdır? İthal hayvanlarda bu hastalık saptanmış mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Koyun Keçi Çiçeği Hastalığı ile ilgili olarak Ülkemizde 2017 yılında 166 mihrak, 2018 yılında ise 183 mihrak tespit edilmiştir. Ülkemizde Koyun Keçi Çiçek Hastalığı ile mücadele ilgili yönetmelik çerçevesinde yürütülmektedir. Mihraklarda geçici kordon tedbirleri alınmakta, mihrak etrafında, koruma ve gözetim bölgesi oluşturulmaktadır” dedi.
Koruma ve gözetim bölgelerinde, ilgili Yönetmelik doğrultusunda gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirten Pakdemirli, sonraki iki yıl boyunca tüm küçükbaş hayvanların aşılandığına dikkat çekti..Bakan Pakdemir, ayrıca eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapıldığını, hastalık çıkan bölge kontrol altında tutulduğunu da sözlerine ekledi.
İNSANA BULAŞIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, “Bakan sorularımızın tamamına yanıt vermese de verdiği veriler hastalığın varlığını gösteriyor. Bakan iki yıl içinde tüm küçükbaş hayvanların aşılandığını ifade ediyor. Buna rağmen hastalığın iki yılda 400’e yakın mihrakta rastlanmış olması dikkat çekicidir. İnsana bulaşabilen bir hastalık olması nedeniyle hassasiyet gösterilmesi gereken bir hastalıktır. Hastalık hayvanda oluştuğunda aşı yapılsa da etkisi ortadan kalkmamaktadır. Hastalığın varlığı saptandığı yerde hayvan sahibi ya da hayvana dokunan kontrolden geçirilmelidir. Hastalığın insana bulaşması halinde işin uzmanı doktor denk gelmezse farklı tedavilerde uygulanma riski de vardır. Bu nedenle küçükbaş hayvan hastalığı olan koyun çiçeği çok ciddi takip gerektirmektedir” dedi.